Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens räddningsverks överskott på åtta miljoner har inte använts till Vasas fördel – ekonomidirektör dementerar rykten

Brandstationen i Vasa.
Brandstationen i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen brandstation,österbottens räddningsverk

Österbottens räddningsverks överskott på åtta miljoner euro har lett till rykten om att värdkommunen Vasa använder det för att snygga till sitt eget bokslut. Ekonomidirektören Jari Karjalainen dementerar ryktena.

Karjalainen säger att överskottet är fast i oavskrivna investeringar.

Yle Österbotten fick in en fråga gällande Österbottens räddningsverks ackumulerade överskott på åtta miljoner euro.

Frågan gällde varför en ickevinstdrivande verksamhet ska ha ett så stort överskott och ifall Vasa använder överskottet för att förbättra stadens egna siffror.

Vasa stad är värdkommun för Österbottens räddningsverk och Vasas ekonomidirektör, Jari Karjalainen, säger att man inte kan titta på de åtta miljonerna. Detta eftersom överskottet är fast i oavskrivna investeringar.

- Då räddningsverket bildades överfördes kommunernas brandbilar och annan utrustning till räddningsverket utan ersättning. När man sedan planerat med vilken takt avskrivningarna och nyinvesteringarna ska ske, har det i början samlats ett kumulativt överskott som med tiden börjar minska, säger Karjalainen.

- Om man skulle avsluta verksamheten idag så har vi ännu en avskrivningsskuld och då skulle överskottet behövas. Om man skulle återbörda överskottet skulle skulden stanna hos staden, tillägger Karjalainen.

Kommunerna kan få tillbaka pengar

Karjalainen säger att man därför får en bättre uppfattning ifall man ser på finansieringsöverskottet, som är lite över två miljoner euro.

Karjalainen säger att det kanske är ett lite onödigt stort överskott och att det kan bli aktuellt med en utjämning i år eller nästa år.

Det vill säga att de kommuner som är med och finansierar räddningsverket får återbäring.

Karjalainen påpekar ändå att det inte blir så stora summor per kommun.

- Vasa stad betalar knappa hälften av räddningsverket, så det betyder att en dryg miljon kommer att finnas kvar att delas ut till samtliga tolv andra kommuner i räddningsverkets område. Så per kommun handlar det ändå inte om så väldiga summor.

Gällande frågan ifall Vasa använder överskottet för att bättra på sitt bokslut, så påpekar Karjalainen igen att Vasa betalar nästan hälften av räddningsverkets verksamhet.

- Det är stadens verksamhet och går man tillbaka några år i tiden så har räddningsverket också producerat underskott och inte har man då heller krävt extra debiteringar utan man ser på det över åren. Men klart om det börjar bli flera miljoner som samlats in i onödan så är det skäl att göra en utjämning emellanåt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten