Hoppa till huvudinnehåll

Sibbos ishockeyvargar går framåt med stora steg - siktar på att vinna grundserien i division 2

Flera ishockeyspelare på isen.
Under träningarna delas ishockeyvargarna in i två träningslag. De riktiga lagskjortorna är gula med svarta detaljer. Flera ishockeyspelare på isen. Bild: Yle/Mira Bäck ishockey,Sibbo,lagidrott,sibbo wolf

Svetten skvätter och pucken flyger i mål. De senaste åren har det gått allt bättre för ishockeyföreningen Sibbo Wolfs representationslag.

Med två matcher kvar att spela leder ishockeylaget grundserien inom den egna gruppen i division två.

- Vi har tränat bra och gjort rätt saker. Sedan har vi förstås fått nya spelare som har hjälpt oss framåt, säger backen Niklas Winqvist.

Det här är hans andra säsong i laget.

En man står i ett omklädningsrum.
Niklas Winqvist. En man står i ett omklädningsrum. Bild: Yle/Mira Bäck ishockey,människor,Niklas Winqvist

- Jag har trivts här, vi har bra laganda, säger Winqvist innan han börjar värma upp inför kvällens träningar.

Representationslaget tränar flera gånger per vecka i Nickby ishall. Svettluktande spelskjortor och kärvänliga skämt om lagkamrater möter den som ger sig in bland omklädningsrummen.

Liksom Winqvist lyfter lagets ansvariga tränare Jouni Ikonen fram den goda lagandan. Den behövs när man tränar flera gånger per vecka och spelar match nästan varje veckoslut under säsongen.

Framförallt har vi ett bättre lag och fler spelare än i fjol― Jouni Ikonen, ansvarig tränare

När spelarna ger sig ut på isen blir det allvar. Målet är att vinna grundserien, den så kallade "Järnserien".

- Det fanns en bra grund när jag började här som tränare inför den här säsongen. Framförallt har vi ett bättre lag och fler spelare än i fjol, säger Ikonen.

Positiv uppmärksamhet

Inom Sibbo Wolf finns det många olika lag och grupper att spela i, särskilt på juniorsidan.

Ikonen tror att allt fler Sibbobor har upptäckt ishockeyn efter att Sibbo Wolf har fått en del positiv uppmärksamhet.

- Under juluppehållet spelade vi mot det kinesiska landslaget och mot universitetslag från USA, vilket drog en massa åskådare, säger han.

En man visar upp en gulsvart spelarskjorta.
Materialförvaltaren Vesa Räisänen visar upp lagets spelskjorta. Räisänen är pensionär och sköter om representationslagets utrustning som en kär hobby. Han ser till att tröjorna tvättas, att skridskorna vässas och att allt annat som behövs finns tillhanda. En man visar upp en gulsvart spelarskjorta. Bild: Yle/Mira Bäck ishockey,speltröjor,sibbo wolf

Dessutom har ett av lejonen som vann junior-VM år 2018, Sami Moilanen, sina rötter i Sibbo Wolfs juniorlag.

- Det betyder att det växer talangfulla spelare på varje kvist. Inom juniorerna gör man hela tiden saker rätt och bättre. I och med att Nickby ishall blev klar år 2009 har verksamheten gått mycket framåt, säger Niko Laakkonen som är spelare i laget och dessutom ordförande för vuxensidan inom Sibbo Wolf.

Samarbete på hög nivå

Sibbo Wolfs juniorer samarbetar med Helsingfors IFK.

- Vi är nära huvudstadsregionen med stora legendariska föreningar som HIFK och Jokerit, så Sibbo är och kommer att vara en moderförening, säger Laakkonen.

Han hoppas att Wolf kan hjälpa sina juniorer framåt till att spela i Helsingfors IFK, men också erbjuda en spelplats för juniorer från Helsingfors IFK att utveckla sina talanger.

Ett ishockeylag har samlats på isen runt sin tränare som pekar på en skrivtavla.
Laget samlas runt tränaren Jouni Ikonen för att få instruktioner. Ett ishockeylag har samlats på isen runt sin tränare som pekar på en skrivtavla. Bild: Yle/Mira Bäck ishockey,ishockeylag,tränare,sibbo wolf

Ishockey är en sport för hela familjen, också utanför rinken. Särskilt juniorernas föräldrar har ofta en aktiv roll inom föreningen som funktionärer.

- Föräldrarna är viktiga inom alla sporter, men när det gäller ishockey så syns det ännu bättre och många är ivrigt med bakom kulisserna. Föräldrarnas roll är värdefullare än guld, säger Laakkonen.

Avgörande match

På lördag spelar laget hemmamatch mot Kervo KJT Haukat och på söndagen möter vargarna Lojolaget HAKI på bortaplan.

Winqvist hoppas att många åskådare ska ta sig till Nickby ishall på lördagen.

- Det är alltid roligare att spela när det är fler människor som tittar på och hurrar, konstaterar han.

orange dricksflaskor på bänk
orange dricksflaskor på bänk Bild: Yle/Mira Bäck ishockey,sibbo wolf

Någon regelrätt fanklubb har inte laget, men juniorerna brukar gå på matcherna och heja.

Om Sibbovargarna vinner över Kervohökarna så rasar det in tillräckligt många poäng för att Sibbo Wolf ska vinna hela grundserien.

- Förstås kommer vi att vinna. Det kommer att vara en tuff match mot Kervo på lördag, men vi tar hem poängen, säger Winqvist.

Enligt Ikonen brukar matcherna mot Kervo vara lite extra spännande eftersom det finns en viss rivalitet mellan lagen från grannkommunerna.

Tänker inte flytta upp en division - ännu

De lag som klarar sig bäst i grundserien får möjlighet att försöka kvala in till Finlandsserien som ligger en division högre upp. Sibbo Wolf tänker inte göra det i år även om man skulle vinna grundserien.

- Det beror på finansiella orsaker. Nu spelar vi i en grupp med lag från södra Finland. Skulle vi stiga till Finlandsserien så skulle vi spela mot lag från hela landet. Redan resorna till spelplatserna skulle bli dubbelt dyrare, konstaterar Niko Laakkonen.

Enligt Laakkonen har föreningen som mål att växa så att man i fortsättningen skulle kunna kvala in i Finlandsserien.

- Det är målet inom en nära framtid, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland