Hoppa till huvudinnehåll

"Skottland var inte den svåraste motståndaren bland de högst seedade lagen, men..." – både flyt och oflyt när EM-kvalgrupperna lottades

Anna Signeul ledde Skottland i Växjö ännu den 13 juni 2017.
Anna Signeul ledde Skottland i Växjö ännu den 13 juni 2017. Anna Signeul ledde Skottland i Växjö ännu den 13 juni 2017. Anna Signeul

Svenskan Anna Signeul tränade Skottlands damer i tolv år och nu ställs hon som finsk landslagslots mot sin forna arbetsgivare i EM-kvalet. Hon kallar den finska kvalgruppen för "intressant" medan spelarreaktionerna bjuder på blandade reaktioner.

Landslagets kapten Tinja-Riikka Korpela tar emot beskedet om att Finlands ställs mot Skottland, Portugal, Cypern och Albanien med blandade känslor.

I lottningskorg ett hade Finland tur (Skottland) men i lottningskorg tre infann sig oflytet (Portugal).

– Skottland var inte den svåraste motståndaren bland de högst seedade lagen, även om det handlar om ett bra lag som skall spela VM i sommar. Men Portugal var bland det svåraste som fanns i tredje korgen och poängtappen 2016 svider fortfarande.

Tinja-Riikka Korpela vaktar målet.
Tinja-Riikka Korpela. Tinja-Riikka Korpela vaktar målet. Bild: Tomi Hänninen / Yle Tinja-Riikka Korpela

– Det skall bli skönt att söka revansch!

Korpela syftar på lagens möten i det senaste EM-kvalet när lagen spelade 0–0 i Helsingfors och Finland föll med 2–3 på bortaplan i Portugal.

Finland slutade de facto bakom Spanien och Portugal i kvalgruppen på en tredje plats.

Frankrike-proffset Linda Sällström är i sin tur nöjd att Finland kunde undvika en annan iberisk motståndare, som spelat i samma kvalgrupp i de två senaste kvalen.

– Lyckligtvis behöver vi inte möta Spanien i det här kvalet. Det börjar jag redan bli trött på, säger Sällström.

Linda Sällström löper med bollen under en fotbollslandskamp 2018.
Linda Sällström. Linda Sällström löper med bollen under en fotbollslandskamp 2018. Linda Sällström,fotboll,damfotboll,Finlands damlandslag i fotboll

Signeul kan Skottland

Finland har mött Skottland tio gånger i landslagssammanhang och vid nio av dessa tillfällena hette den skottska tränaren Anna Signeul.

Signeul är inne på sitt tredje år som finsk landslagstränare, men lotsade alltså Skottland mellan åren 2005–2017.

Hon kallar lotten för olycklig men har bra koll på motståndet, speciellt efter att nyligen ha bevittnat några av nationens kronjuveler inom damfotbollen på nära håll.

– Jag såg Chelsea möta Bristol nyligen och bäst på plan var den 1998 födda Erin Cuthbert från Skottland. Kim Little är i sin tur en av världens bästa spelare. Flera av de skottska spelarna finns redan i England och spelar som proffs, och där satsas det allt mer. Det skall bli intressant att se Skottland vid VM, säger Signeul.

Erin Cuthbert spelar för Chelsea.
Erin Cuthbert är lagkamrat med Adelina Engman i Chelsea. Erin Cuthbert spelar för Chelsea. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Erin Cuthbert

Också Signeul anser att Portugal från tredje korgen var ett olyckligt sammanträffande.

– De flesta ville undvika Portugal.

Gruppvinnarna i EM-kvalet går direkt till slutspelet i England 2021 tillsammans med kvalets tre bästa grupptvåor. De övriga sex grupptvåorna spelar ett playoff om ytterligare tre platser.

(Källa för citaten: Bollförbundet)

Lagerblom: Det kan hända att Finland blir trea

Yle Sportens damfotbollsexpert Jessica Lagerblom refleketerar också över lottningen i samma banor.

– Skottland är inte lätt, men med en bra dag och lite tur går de att slå. Vi måste komma ihåg att de flesta andra ettorna är mer eller mindre omöjliga, säger hon.

Angående Portugal är sanningen den att utmaningen kan vara svårare än den var Skottland utgör.

Jessica Lagerblom, 2015.
Jessica Lagerblom är Yle Sportens expertkommentator. Jessica Lagerblom, 2015. Bild: Yle/Lucas Dahlström jessica lagerblom

– Portugal är kvicka, snabba och skickliga. Vi är inte så bra på att försvara en mot en. De har spelare som kan avgöra matcher och var helt klart det svårste laget från den tredje lottningskorgen.

–Portugal är säkert rätt nöjda med lottningen, menar Lagerblom.

Om Finland underskattar Skottland och överskattar sin kapacitet mot det lägre seedade Portugal kan ett mardrömsscenario också vara ett faktum.

– Det kan bra hända att Finland blir trea i gruppen. Vill man till EM måste Finland höja på sin nivå och göra bra resultat mot både Portugal och Skottland.

– Jag tycker vi måste ta oss till EM om vi vill hållas med i damfotbollens utveckling, avrundar Lagerblom.

Läs mera:

Drömlottning för damlandslaget – undvek giganterna och kämpar om avancemang till EM-slutspel med Skottland och Portugal

Finland hade flyt när kvalgrupperna till dam-EM i fotboll 2021 lottades på torsdagen i Nyon. Ur den första lottningskorgen undveka man stornationer som Frankrike, Sverige och Tyskland och kämpar istället om avancemang med Skottland och Portugal. Finlands chefstränare Anna Signeul var lots för Skottland i 12 år innan hon tog över det finska landslaget 2017.