Hoppa till huvudinnehåll

Snusimporten ökade med besked

Närbild på snusdosor.
Närbild på snusdosor. Bild: Antti J. Leinonen/Yle snus,Snusdosa

Användningen av snus i Finland verkar öka med fart på bekostnad av rökandet. I fjol ökade privatinförseln av snus med 23 procent jämfört med året innan, visar en ny undersökning.

Totalt hämtades runt 17,5 miljoner snusdosor in i landet under 2018. År 2009, då undersökningen gjordes för första gången, importerades 5,7 miljoner dosor.

Samtidigt har importen av cigaretter fortsatt att sjunka. I fjol förde finländska resenärer in totalt 351 miljoner cigaretter, av vilka största delen inhandlats ombord på fartyg. Det är en nedgång med 30 procent från året innan.

Resenärinförseln av cigarretter har följts upp sedan år 2006. Den var som störst år 2008, drygt 800 miljoner cigarretter.

Undersökningen beaktar enbart laglig införsel, och omfattar alltså inte den professionella, olagliga smugglingen av cigarretter och snus.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet, Philip Morris Finland Ab samt Tobaksindustriförbundet.

Kantar TNS samlade in uppgifterna genom telefonenkäter med 500 personer om veckan. Siffrorna för undersökningsperioden grundar sig alltså på mer än 26 000 intervjuer.