Hoppa till huvudinnehåll

Svenskt fall öppnade för norskt guld – Maiken Caspersen Falla sprintdrottningen av Seefeld

Maiken Caspersen Falla höll för trycket och tog sitt andra raka VM-guld i sprint. Norskan drog nytta av en kollision mellan tre svenskor bara kort före upploppet och defilerade i mål som ohotad etta.

Med hälften av åkarna från Sverige i damernas sprintfinal var det upplagt för blågult medaljkaffe direkt på den första VM-dagen.

Jonna Sundling, Stina Nilsson och Maja Dahlqvist hade alla krigat sig in bland de sex bästa och hade chansen att tillsammans jobbat för ett optimalt slutresultat.

De utmanades av Mari Eide och den regerande mästaren Maiken Caspersen Falla från Norge samt Victoria Carl från Tyskland.

Falla tog täten direkt, precis som i kvartsfinalen och i semifinalen, och skruvade upp tempot från början. Stina Nilsson verkade inledningsvis vara den enda som orkade följa när Falla sprängde fältet och hängde av Eide och Carl.

Mot upploppet i den sista backen stod duellen mellan svenskorna och Falla.

När Maja Dahlqvist hakade i och föll gäckade hon sina landslagskamrater till den grad att norskan kom loss och åkte i mål som etta med Stina Nilsson på silver och slutligen Mari Eide på brons.

– Jag vet inte vad som hände. Jag ramlade, sade en ledsen och besviken Maja Dahlqvist till SVT Sport efter loppet.

Ingen av de finska damerna tog sig inte till finalpasset i Seefeld.

Anne Kyllönen (33:e), Katri Lylynperä (45:e), Anita Korva (51:a) och Laura Mononen (54:e) slogs ut i kvalet.

Artikeln uppdateras.

Resultat, VM i Seefeld, damer sprint (fri teknik):

1. Maiken Caspersen Falla NOR 2.32,35
2. Stina Nilsson SWE + 1,66
3. Mari Eide NOR + 2,84
4. Jonna Sundling SWE + 3,17
5. Victoria Carl GER + 5,71
6. Maja Dahlqvist SWE 31,49

Läs mera:

VM körde igång med blåvit pannkaka – samtliga damer stannade i kvalet: ”Kan inte förklara det här”

Att finländarna skulle slå från underläge i sprint i fri stil var ingen hemlighet. Men att ingen damåkare skulle ta sig vidare från kvalet var inte väntat. Det här är inte alls bra, summerar expertkommentator Glenn Lindholm.

Läs mera:

Experterna i Yle Sportens VM-studio ser Iivo Niskanen som utmanare – på damsidan kan bara krokben och vallningsmiss stoppa Therese Johaug

SVT:s och Yle Sportens skidexperter Johanna Ojala och Glenn Lindholm tror att Iivo Niskanen får en svår uppgift på paraddistansen 15 km klassiskt i VM. Just nu ser Rysslands Aleksandr Bolsjunov ut som den klart tuffaste killen på den sträckan.

Läs också