Hoppa till huvudinnehåll

Swedbanks aktie rasar efter avslöjanden om penningtvätt

Swedbanks entré
Swedbanks entré Bild: Bild: Swedbank Swedbank,bankkris

Den svenska storbanken Swedbanks aktie faller på Stockholmsbörsen som en följd av avslöjanden om att banken tillåtit penningtvätt.

Vid middagstid på torsdagen låg nedgången kring nio procent. Enligt SVT ska en tredjedel av Swedbanks marknadsvärde försvunnit på bara ett dygn.

Det var på onsdagen som SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjade att det förekommit penningtvätt också hos Swedbank - en uppgift som bankens vd Birgitte Bonnesen upprepade gånger förnekat.

De hemliga dokument som SVT kommit över visar att 4 miljarder euro ska ha tvättats rena genom transaktioner mellan Swedbank och Danske Banks Estlands-filial.

Se Uppdrag granskning här!

Magnitskij-affären spökar i USA

I USA har reaktionerna på avslöjandena var starka. eftersom de tvättade pengarna verkar ha härstammat från den så kallade Magnitskij-affären - den största skattekuppen i Rysslands historia.

Den demokratiske kongressledamoten Jim McGovern kräver att USA:s utrikesministerium grundligt utreder SVT:s avslöjanden.

– Jag är chockad över att höra att fler banker runt om i världen deltagit i att praktiskt taget försöka dölja brott mot mänskliga rättigheter. Banken behöver lära sig en läxa. Vi kommer inte att göra affärer med er längre, säger Jim McGovern.

USA har möjligheter att införa sanktioner och utfärda inreseförbud i kampen mot penningtvätt. Höga böter kan också ges banker som möjliggjort brottslig verksamhet, till exempel Danske Bank.

Läs mera:

SVT: Swedbank inblandad i den baltiska penningtvättskandalen

Den nordisk-baltiska penningtvättshärvan fortsätter att svälla. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank under nästan ett decennium kan ha använts för systematisk penningtvätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes