Hoppa till huvudinnehåll

Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

Riksdagens talman Paula Risikko svarar på journalisternas frågor.
Riksdagens talman Paula Risikko svarar på journalisternas frågor. Bild: Lehtikuva Paula Risikko,Grundlagsutskottet

Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

Risikko samtalade med grundlagsexperterna, med anledning av somliga politikers kritik mot experterna. Bland andra försvarsministern Jussi Niinistö (Blå), Kristdemokraternas Päivi Räsänen och grundlagsutskottets tidigare ordförande Kimmo Sasi (Saml) tycker grundlagsexperterna har lagt sig i den politiska processen.

Försvarsminister Niinistö kallade också grundlagsexperterna för "grundlagstalibaner" förra veckan. Det här fördömde talman Risikko och konstaterade att grundlagsexperterna bara gör sina jobb då de hörs av grundlagsutskottet.

På torsdagen riktade oppositionen kritik mot minister Niinistö och på eftermiddagen
uppgav statsminister Juha Sipilä (C) att minister Niinistös blogginlägg om "grundlagstalibaner" har anmälts till justitiekanslern. I plenisalen sade Sipilä endast att Niinistös uttalande inte är regeringens linje, och att han inte själv vidtar åtgärder utan låter justitiekanslern ta ställning till det.

Diskussionen har spårat ur

Torsdagens möte kallades samman av talman Risikko, efter att lagexperter förra veckan påpekade brister i processen med underrättelselagarna med påföljden att Risikko förpassade tillbaka regeringens lagförslag till grundlagsutskottet.

Mötets syfte var att diskutera växelverkan och samarbetet mellan riksdagen och grundlagsexperter, och om eventuella utvecklingsförslag.

Emeritusprofessor i statsförfattningsrätt vid Helsingfors universitet Mikael Hidén höll med Risikko om att mötet gick bra. Hidén påpekade att den allmänna debatten ofta har spårat ur.

- Det har förekommit övertramp och svartmålande, och somliga har velat skapa dramatik kring svåra frågor samtidigt som människor är under hård press.

Hidén säger sig inte ha märkt att grundlagsexperterna som har hörts av grundlagsutskottet skulle ha uttryckt politiska åsikter i stället för juridiska utlåtanden.

- På det stora hela skulle jag säga att kollegerna har hållit sig rätt väl inom de juridiska ramarna.