Hoppa till huvudinnehåll

Välj vitkål till vinterns vardagsmat - gör en mustig och värmande marockansk gryta

Vitkål är kökets billigaste stapelvara som nästan alltid är i säsong. Vintervitkålen blir fräschare om du ger bladen ett hastigt uppkok.

Här fylls vitkålen med en starkt kryddad lammfärs till “kåldolmar” som får puttra i en gryta med linser och tomat. En smaksensation en vanlig tisdagskväll.

En gryta med vitkålscassoulet och lammfärs
En gryta med vitkålscassoulet och lammfärs Bild: YLE/Carina Ahlskog Gryta,matrecept,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Vitkålscassoulet med lammfärs

Ingredienser, 4 portioner:

  • ½ vitkålshuvud

Tomatsås

  • 1st gul lök finhackad
  • 1st vitlöksklyfta finhackad
  • 1 burk skållade tomater (konserv)
  • 2 dl kokta linser (går att byta mot valfri kokt böna)
  • 1 tsk socker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger

Lammfärs

  • 400 g lammfärs
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • 1 ägg
  • 3 msk strimlad bladpersilja
  • ½ citron skalet
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm chilipeppar
  • salt och peppar
En skål med kokta linser i ett kök.
En skål med kokta linser i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog linser (ärtväxter),matrecept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Klyv vitkålen i 2 delar, skär loss rotstammen och blanchera bladen. Låt rinna av.
  2. Sautera, dvs. stek hastigt på hög värme, lök och vitlök i gjutjärnsgryta.
  3. Häll sedan ner tomaterna och en extra burk vatten. Låt koka 5 minuter och smaka av med salt, peppar, vinäger och en gnutta socker, tillsätt linserna och koka upp igen.
  4. Blanda färsen snabbt med vitlök, ägg, persilja, citronskal, kryddor, salt och peppar.
  5. Rulla stora köttbullar av lammfärsen, vik in dem i de största vitkålsbladen och sänk ner dem i tomatsåsen. (⅓ av kålen sparas till salladen.)
  6. Baka av hela på grytan på 200 grader i ca 20 minuter.

Servera grytan med en sallad på blancherad vitkål med apelsinsås. Det är betydligt fräschare än en vinägerdränkt strimlad vitkålssallad men lika lätt att laga.

En skål med vitkålssallad med apelsin och apelsinvinägrett i ett kök.
En skål med vitkålssallad med apelsin och apelsinvinägrett i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog sallader (maträtter),Kål,citrusfrukter,Strömsö (tv-program),matrecept,Anders Samuelsson

Vitkålssallad med apelsinvinägrett

Ingredienser:

  • ⅓ del av den blancherade kålen.
  • 1st apelsin skalad och tunt skivad
  • Blancherade vitkålen i en skål.
    Blancherade vitkålen i en skål. Bild: YLE/Carina Ahlskog Kål,Strömsö (tv-program),Blanchering

    Apelsinvinägrett

    • 1st apelsin
    • 2 msk olivolja
    • 1 msk vitvinsvinäger
    • ½ tsk socker
    • krossade korianderfrön
    • salt & peppar
    En skål med vitkålssallad med apelsin och apelsinvinägrett i ett kök.
    En skål med vitkålssallad med apelsin och apelsinvinägrett i ett kök. Bild: YLE/Carina Ahlskog Kål,apelsin,Strömsö (tv-program)

    Gör så här:

  1. Riv resterna av den blancherade kålen mindre bitar.
  2. Skär bort 3 remsor av apelsinskalet med kniv och strimla dem tunt.
  3. Pressa apelsinen i en skål och tillsätt olivolja, vinäger, socker, krossade korianderfrön, salt, peppar och det strimlade apelsinskalet.
  4. Häll apelsinvinägrett över den strimlade kålen och strö över skalad tunt skivad apelsin.
  5. Låt salladen stå och dra sig en stund innan servering.
Portion med Vitkålscassoulet med lammfärs i ett kök
Portion med Vitkålscassoulet med lammfärs i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog Kål,lamm- och fårkött,matrecept,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

  • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

    Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

    [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.