Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Sveriges damer och Kläbo favoriter i sprint – Mäki och Hakola enda finländare i finalpasset

Äntligen går startskottet för VM på skidor. Först ut är sprintskidåkarna. Det mesta tyder på att det blir nordiskt medaljskrammel, men sannolikt inte för finländarna. Både kvalet och finalpasset sänds både på TV2 och Arenan.

Kl. 15.30 Sprint, finalpass, damer och herrar

Referat: Chriso Vuojärvi, Expert: Glenn Lindholm

Finland: Ristomatti Hakola, Joni Mäki.

Läs mera:

Anne Kyllönen i farten.

VM körde igång med blåvit pannkaka – samtliga damer stannade i kvalet: ”Kan inte förklara det här”

Att finländarna skulle slå från underläge i sprint i fri stil var ingen hemlighet. Men att ingen damåkare skulle ta sig vidare från kvalet var inte väntat. Det här är inte alls bra, summerar expertkommentator Glenn Lindholm.

Finländarnas utgångsläge: Utmanande

De finländska förväntningarna inför öppningstävlingen är återhållsamma. Landslagsledningen erkände under gårdagens pressträff att fristilssprinten har varit en utmaning för de blåvita åkarna den här säsongen.

De främsta blickarna riktas mot Ristomatti Hakola, som var sprintsexa i OS i fjol och i VM 2017. Men Hakola har bara en gång varit i final i en världscupsprint i vinter och han medger själv att han satsat mer på klassiskt i år för att medaljchansen är avsevärt större i lagsprinten tillsammans med Iivo Niskanen.

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola var sexa i Pyeonchang. Ristomatti Hakola. Bild: EPA Ristomatti Hakola

I damtävlingen blir det intressant att se hur 19-åriga, trefaldiga JVM-medaljören, Anita Korva kan hävda sig. Korva anser att banan inte passar henne överhövan väl och att hon är i Seefeld för att se och lära sig. En finalplats ska inte vara en omöjlighet.

I sammanhanget bör påpekas att Finland inte tagit en individuell VM-medalj i sprint på tio år. Finlands herrar har de facto aldrig ens tagit en sprintmedalj.

Hetaste samtalsämnet: Sprintdrottningens comeback

Stina Nilssons VM-dröm såg ut att grusas för en månad sedan. Den svenska sprintdrottningen skadade låret i samband med världscupsprinten i Otepää och första beskedet var blytungt – skadan hindrar henne från att delta i VM.

Men rehabiliteringen gick snabbare än man trodde. Stina Nilsson finns på startstrecket i Seefeld.

Den regerande olympiska sprintmästaren tonade själv ner förväntningarna i en intervju för Yle Sporten, men helt klart är att om och när hon ställer upp så gör hon det för att vinna VM-guld.

Stina Nilsson.
Stina Nilsson sträckte baklåret i samband med målgången i Otepää. Stina Nilsson. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Stina Nilsson,längdskidåkning,Otepää,Världscupen i längdåkning

Sveriges damer har dominerat vinterns sprinttävlingar. Svenskorna har vunnit fem av säsongens sju fristilssprintar i världscupen och varje gång haft minst en åkare på prispallen. Ofta två.

Kläbo mot sitt första av flera guld i Seefeld?

På herrsidan är Norges Johannes Hösflot Kläbo den solklara favoriten. Han har ställt upp i fem fristilssprintar i vinterns världscup och vunnit fyra av dem.

Enda plumpen i protokollet kom i Lillehammer då hans stav bröts i samband med semifinalloppet.

Kläbo utmanas främst av regerande världsmästaren, italienaren Federico Pellegrino.

Expertens bananalys: Utmanande och utslagsgivande

De två sprintbanorna i Seefeld är av rätt olika karaktär. Dambanan är smålätt och riktigt snabb, medan herrarna får ta itu med en väldigt krävande bana.

Herrbanan börjar med en lång och relativt brant uppförsbacke med en höjdskillnad på närmare fyrtio meter. I heaten kommer den ändå inte att vara direkt avgörande eftersom den påföljande utförsbacken samlar åkarna.

Längdskidåkningens upplopp i skid-VM i Seefeld.
Ett lätt motlut avslutar sprintbanan. Längdskidåkningens upplopp i skid-VM i Seefeld. Bild: All Over Press Seefeld in Tirol,Skid-VM 2019

Nere på stadionområdet gäller det att hitta en bra position, eftersom den andra och sista uppförsbacken svänger långsamt åt höger och man är tvungen att passera i ytterspår. På krönet gör åkarna en U-sväng och så bär det utför mot målrakan, som är både kort och snabb. Vi kommer att få se mycket skejt utan frånskjut med stavar på biten in mot mål.

Damerna svänger alltså av redan i början av den första uppförsbacken. De kommer med en långsammare fart tillbaks mot skidstadion, men annars ställer banan samma krav som för herrarna. Specifikt för damrundan är att den inte inbjuder till vila i något skede.

Båda sprintbanorna är utmanande och utslagsgivande. Den som är bäst för dagen koras till världsmästare.

Läs mera:

Martti Jylhä och Anssi Pentsinen åkte ur i kvartsfinalen i världscupsprinten i Lahtis.

VM-kolumn: Finland borde vara en stormakt i skidsprint – men tappade greppet direkt

Egentligen borde Finland vara en ledande nation i sprint med fri teknik. Det skulle kännas logiskt men så blev det inte. En negativ inställning till utveckling råder i Finland, skriver expertkommentator Glenn Lindholm inför VM-starten i Seefeld.

Läs mera:

Solen gassar över skidstadion i Seefeld.

Vad händer när i Seefeld? Så här ser VM-programmet ut

Dags för den stora VM-festen. Österrikiska Seefeld står som värd för världsmästerskapen på skidor. Samtliga tävlingar sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport