Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen verkar grundlagsutskottet ha nått enighet om vårdreformen - se presskonferens direkt!

Riksdagens grundlagsutskott har så gott som hela dagen suttit bakom stängda dörrar i sina försök att enas om ett utlåtande om de lagar som social- och hälsovårdsreformen förutsätter. Nu verkar det ändå som om enighet skulle ha nåtts.


Se presskonferensen direkt på Arenan klockan 16:50.

Vår reporter Carmela Walder som följt med riksdagsarbetet idag säger att det torde det finnas en realistisk möjlighet att lagpaketet kring vårdreformen hinner bli klart under den här valperioden.

Efter grundlagsutskottet tar social- och hälsovårdsutskottet hand om paketet. Enligt uppgift behöver utskottet ca två veckor. Den 5 mars är en deadline, så det är nog knappt om tid.

Politiskt neutralt utskott

Ett av grundlagsutskottets problem är att det strävar efter att vara enigt i sina utlåtanden. Därför drar behandlingen av lagar ofta ut på tiden.

Utskottet ska inte vara politiskt, medlemmarna ska inte företräda sina partier, utan deras uppgift är att tolka grundlagen på bästa möjliga vis.

Men helt utan politiska ambitioner verkar utskottet inte ha varit den här gången - det vittnar de högljudda diskussioner som hörts också utanför mötesrummet om.

Hur landar notifikationen?

En svårlöst fråga har varit den om notifikationen - det vill säga ska man be om klartecken för reformen av EU-kommissionen.

Om det senare visar sig att vårdreformen krockar med EU:s konkurrenslagstiftning kan den nämligen rivas upp av EU-domstolen.

Social- och hälsovårdsutskottet har ansett att ingen notifikation behövs, medan de flesta grundlagsexperter anser en EU-anmälan vara absolut nödvändig.

Uppdaterad kl 13:05 med Lapinties kommentar.
Uppdaterad kl 16:10 med vår reporters lägesrapport.
Uppdaterad kl 16:45 med presskonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes