Hoppa till huvudinnehåll

"Chauffören beräknade att han hinner korsa övergångsstället innan ljusen slår till rött" – bussbolag vidtog åtgärder mot busschaufför som nästan körde på skolbarn

Buss i Grankulla.
Bussbolaget har nu hört chauffören som var nära att köra på skolbarn i Grankulla i slutet av januari. Bussen på bilden har inget med artikeln att göra. Buss i Grankulla. Bild: Yle/ Sofia Westerholm Grankulla,buss,bussar,busstrafik

Bussbolaget Nobina har vidtagit disciplinära åtgärder mot den busschaufför som i slutet av januari körde mot rött och var nära att köra på skolbarn i Grankulla. Chauffören säger sig ha kört mot gult ljus och ansåg att han hinner förbi innan barnen stiger ut på övergångsstället.

Klasslärare Lotta Vaenerberg vid Granhultsskolan blev vittne till händelsen.

- Jag står bakom två barn som är på väg över vägen vid övergångsstället. Jag tittar mot vänster och ser att det kommer en buss. Den kör ganska fort med tanke på att det är halt och mörkt. Men jag tänker att bussar stannar förstås.

- Jag tittar tillbaka och märker att det byter till rött för bussen. Instinktivt tittar jag till vänster och ser att bussen inte kommer att stanna. När jag tittar tillbaka är det grönt ljus för oss och barnen börjar gå ut på vägen. Då reagerar jag med att skrika som en galning, akta! Som tur tog de ett steg tillbaka och bussen svischade förbi.

Yle Huvudstadsregionen berättade om händelsen den 6 februari.

Polisen utreder händelsen som äventyrande av trafiksäkerheten.

Instinktivt tittar jag till vänster och ser att bussen inte kommer att stanna

"Han ville inte börja tvärbromsa i det rådande föret"

Nobinas trafikdirektör Mårten Winqvist säger att chauffören nu har hörts och gett sin version.

- Vädret var dåligt när det hände. Chauffören koncentrerade sig på föret och den övriga trafiken. När han närmade sig trafikljusen var det gult ljus, säger Winqvist.

- Han beräknade att han hinner korsa övergångsstället innan ljusen slår till rött. Han ville inte börja tvärbromsa i det rådande föret eftersom han bedömde att det förorsakar en större fara.

Såg han barnen som var på väg över?

- Hans bedömning var att ingen var på väg över när han korsade övergångsstället. Han säger bara att han såg att några människor stod och väntade på att ljusen ändrar. Han bedömde att han hinner undan innan någon går över vägen.

Ljusen har åtgärdats

Chauffören bedömer att det blev rött ljus medan han korsade övergångsstället.

- Trafikljusen fungerade tidigare så att när bilisterna fick rött fick fotgängarna genast grönt ljus. Men det har nu åtgärdats så att det går en tid innan ljusen byts, säger Winqvist.

- Men att köra mot gult är också fel, tillägger han.

Projektingenjör Lennart Långström vid Grankulla stad uppger att det redan tidigare funnits en säkerhetstid mellan att ljusen slår om för motorfordon och fotgängare. Nu har ändå den här säkerhetstiden förlängts med en sekund, enligt Långström.

Trafikljus
Enligt ett ögonvittne körde busschauffören mot rött ljus. Trafikljus Bild: YLE/Anna Norrgrann rött ljus

"Chauffören jobbar kvar"

Mårten Winqvist säger att bussbolaget har vidtagit åtgärder mot chauffören, men vill inte berätta hurdana.

- Jag anser att det är ett internt ärende. Men det handlar om disciplinära åtgärder för att undvika att liknande problem uppstår på nytt. Säkerheten är en av de viktigaste frågorna för oss.

Men jobbar han kvar som busschaufför hos er?

- Jo, han jobbar kvar.

Polisen utreder händelsen som äventyrande av trafiksäkerheten. Om chauffören döms kan han ändå jobba kvar?

- Det beror på straffet. Om polisen anser att det här leder till att han blir av med körkortet får vi bedöma det på nytt. Men jag har förstått att polisen redan gjort sina undersökningar och fattat sitt beslut. Och chauffören har inte blivit av med körkortet, säger Winqvist.

Enligt polisinrättningen i Västra Nyland pågår utredningen fortfarande. Om alla parter ger sitt godkännande kan chauffören dömas till böter redan i det här skedet, annars går ärendet vidare till åklagare.

Läs också