Hoppa till huvudinnehåll

Den japanska rymdsonden Hayabusa2 lyckades landa på asteroiden Ryugu

Den japanska rymdsonden Hayabusa2.
Rymdsonden landar på asteroiden Ryugu. Den japanska rymdsonden Hayabusa2. Bild: AFP / Lehtikuva asteroider,rymdsonder,Hayabusa 2,Hayabusa-2 mission target asteroid 162173 Ryugu (1999 JU3): Searching for the object’s spin-axis orientation

Den japanska rymdsonden Hayabusa2 har landat på asteroiden Ryugu, 300 miljoner kilometer från jorden. Rymdsonden sköts upp med en H-IIA-raket den 3 december 2014.

Asteroiden Ryugu befinner sig 300 miljoner kilometer från jorden medan solen enbart befinner sig 150 miljoner kilometer från jorden.

Rymdfarkosten nådde Ryugu i juni i fjol efter en resa på tre och ett halvt år. I går, natten till fredag finsk tid, påbörjades landningen.

I samband med landningen avfyrade sonden ett skott in i asteroidens ytskikt i ett försök att samla in damm.

Den japanska rymdsonden Hayabusa2.
Rymdsonden Hayabusa2. Den japanska rymdsonden Hayabusa2. Bild: JAXA / HANDOUT / EPA-EFE asteroider,rymdsonder,Hayabusa 2,Hayabusa-2 mission target asteroid 162173 Ryugu (1999 JU3): Searching for the object’s spin-axis orientation

Rymdsonden ska samla in material från asteroiden och materialet ska sedan skickas tillbaka till jorden. Att samla in material från asteroiden beskrivs som en "djärv manöver" som kräver stor precision.

Ingenjörer från ISAS firar att rymdsonden Hyabusa2 landat på Ryugu.
Glada miner i kontrollrummet i Sagamihara, Japan, efter att sonden lyckats landa. Ingenjörer från ISAS firar att rymdsonden Hyabusa2 landat på Ryugu. Bild: JAXA / HANDOUT / EPA-EFE asteroider,rymdsonder,Hayabusa 2,Hayabusa-2 mission target asteroid 162173 Ryugu (1999 JU3): Searching for the object’s spin-axis orientation

Ingenjörer från ISAS firar att rymdsonden Hyabusa2 landat på Ryugu.
Ingenjörer firar att rymdsonden Hyabusa2 landat på Ryugu. Ingenjörer från ISAS firar att rymdsonden Hyabusa2 landat på Ryugu. Bild: AFP / Lehtikuva asteroider,rymdsonder,Hayabusa 2,Hayabusa-2 mission target asteroid 162173 Ryugu (1999 JU3): Searching for the object’s spin-axis orientation,rymdforskning,ISAS Institute of Space and Astronautical Science

Forskare hoppas på ny information om universum

Ryugu är liten asteroid, ungefär en km stor, som tillhör en särskilt primitiv typ av asteroider från solsystemets tidiga dagar. Att studera den kan därför ge ny kunskap om ursprunget och utvecklingen av jorden.

Forskare hoppas på att få ny information om universum, till exempel om ämnen från rymden hjälpte till att skapa liv på jorden.

Den japanska rymdsonden Hayabusa2.
Rymdsonden Hayabusa2. Den japanska rymdsonden Hayabusa2. Bild: JAXA / HANDOUT / EPA-EFE asteroider,rymdsonder,Hayabusa 2,Hayabusa-2 mission target asteroid 162173 Ryugu (1999 JU3): Searching for the object’s spin-axis orientation

Den japanska rymdstyrelsen Jaxa hade egentligen planerat att sonden skulle landa på asteroiden i oktober i fjol, men asteroidens yta var betydligt mer ojämn än forskarna hade förutspått.

Asteroiden yta täcks av kraftiga stenblock, vilket gjorde det svårt att hitta ett tillräckligt slätt och stort ställe att landa och samla in material på.

Nu ska sonden samla in material och i december lämnar den Ryugu.

Kapseln med markproverna från asteroiden beräknas landa på jorden i december 2020, sedan ska det insamlade materialet analyseras.

Källor: The Guardian, Rymdstyrelsen, BBC.

Läs också