Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: Hur tillförlitlig är Yles partimätning?

pensionären Harry Laine i Helsingfors på sitt arbetsrum som rastrerad serietidningsbild med pratbubbla med texten "kan man lita på valprognosen?"
Harry Laine. pensionären Harry Laine i Helsingfors på sitt arbetsrum som rastrerad serietidningsbild med pratbubbla med texten "kan man lita på valprognosen?" Bild: Svenska Yle / Sofie Gammals. Grafik: Lasse Grönroos Gymnasium,politik,val,Fråga,valprognos

Pensionären Harry Laine i Helsingfors önskar sig en rödgrön seger i riksdagsvalet. Han blev glad när han såg Yles senaste partimätning som visar att många av de rödgröna partierna har ett stort stöd. Men hur tillförlitlig är partimätningen?

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. I slutet av artikeln kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Frågor om hållbarhet och sociala förmåner står Harry Laine varmt om hjärtat och han hoppas på en rödgrön seger i riksdagsvalet. Han frågar därför:

- Hur tillförlitlig är Yles partimätning, som baserar sig på sex mätningar? Sdp skulle få 15 nya mandat, De gröna 11 och Vänstern 4. Sannfinländarna skulle förlora 18 mandat, Centern 11, SFP 2 och Kristdemokraterna 2, medan Samlingspartiet skulle vinna 2 mandat. Allt som allt skulle rödgrönt bli en reell möjlighet.

Partiernas stöd i Yles januarimätning: SDP 20,1%, Saml 17,3%, C 15,6%, Gröna 14,6%, Sannf 12%,  VF 8,6%, SFP 4%, KD 3,6%, Blå 1,4%, Övriga 2,7%.
Den senaste partimätningen är gjord 14.1-5-2.2019 Partiernas stöd i Yles januarimätning: SDP 20,1%, Saml 17,3%, C 15,6%, Gröna 14,6%, Sannf 12%, VF 8,6%, SFP 4%, KD 3,6%, Blå 1,4%, Övriga 2,7%. opinionsundersökning

Forskaren Tuomo Turja, forskningschef vid Taloustutkimus och Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, svarar på Laines fråga.

"De är nog tillförlitliga"

- Mätningarna som gjorts vid tidigare val har visat sig stämma väldigt väl överens med valresultaten då och de avvikelser som finns, finns med i felmarginalerna. Därför skulle jag nog säga att de är tillförlitliga, säger Turja.

Kort om Yles partimätningar

Yles partimätningar görs av Taloustutkimus.

Man frågar ungefär 3000 finländare i åldrarna 18 till 79 varje månad vilket parti de skulle rösta på om valet ordnades "idag", alltså den dagen som den intervjuade får frågan.

Det nya för i år är att man också kan se hur mandaten i riksdagen skulle fördelas, om valet skulle ordnats "idag".

Vill man veta mer exakt hur partimätningen görs kan man läsa längst ner på sidan svenska.yle.fi/partimatning.

På samma sida ser man också den senaste partimätningen.

Turja nämner också att Sami Borg - forskare och politikexpert vid Tammerfors Universitet- har länge bedömt Yles partimätningar och sagt att de är tillförlitliga.

Borg önskar ändå att man skulle variera områdena som mätningarna görs inom.

"Det ger en bra bild av opinionsläget den dagen då frågan ställs"

Djupsund håller med Turja.

- De är nog tillförlitliga. Taloustutkimus som utför de här [opinionsundersökningarna, red. anm.] är ett gediget opinionsinstitut och samplet är ganska stort - ett stickprov på nästan 3000 personer - ger nog en bra bild av opinionsläget den dag då folk tillfrågas.

Han vill dock påminna folk om att de månatliga mätningarna inte är en prognos eller en förutsägelse över hur kommande valresultat blir utan en ögonblicksbild.

- Man frågar inte “hur tänker du rösta i april”, utan “hur skulle du rösta om det vore val idag?”, så det är en ögonblicksbild just då ögonblicket infaller, men den är nog tillförlitlig i den meningen.

Siffrorna är exaktare för de största partierna

Mätningen stämmer bäst för de stora och medelstora partierna, säger Djupsund.

Göran Djupsund
Göran Djupsund. Göran Djupsund Bild: Yle/Jukka Tyni Göran Djupsund,Åbo Akademi,åbo akademi i vasa

Däremot ska man vara mera försiktig om man tittar på de små partierna, såsom Svenska Folkpartiet (SFP) eller Kristdemokraterna, eftersom det alltid finns svårigheter att få exakta siffror för riktigt små partier, fortsätter Djupsund.

Och ännu svårare är det också om partierna uttryckligen har ett regionalt stöd.

- Har du ett jämnt fördelat stöd över hela landet för ett parti så fungerar det här för ett lite mindre parti också, men ett parti som har regionala stödfickor kan vara lite svårt att mäta.

Närmare 40 procent vet inte hur de ska rösta

Men trots att Djupsund också anser att Taloustutkimus partimätningar är tillförlitliga, vill han ändå komma med ett varningens ord.

- Trots att man frågar nästan 3 000 personer så uppgav 39 procent av de som svarat inte partisympatier. Fyra av tio tillfrågade säger med andra inte vem de skulle ha röstat på ens vid det tillfälle när de blev tillfrågade.

- Det gör att det kan finnas en skillnad mellan själva valresultatet och opinionsmätningarna. De är jättemånga som inte säger hur de skulle rösta.

Men det är ingen kritik mot metoden ändå, påpekar Djupsund.

- Det har inget att göra med metodologin, utan att folk är osäkra på hur de ska rösta helt enkelt.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Läs mera:

Yle förnyar sin partimätning och ger mer bakgrundsinformation

Den första partimätningen inför valvåren 2019 publiceras torsdag 10.1.2019. Mätningen har genomgått en visuell förnyelse och ger nu publiken mer bakgrundsinformation än tidigare. En annan nyhet är att det nu finns en simulator som konverterar väljarstödet (mätt i procent) till antal mandat i riksdagen.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val