Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Destroyer – Nicole Kidman är sjukt bra som pinad polis

Erin Bell (Nicole Kidman) sitter på en trappa och ser trött ut.
Erin Bell (Nicole Kidman) är inte en polis du jävlas med. Erin Bell (Nicole Kidman) sitter på en trappa och ser trött ut. Bild: Finnkino Nicole Kidman,Destroyer

En trött och tärd polis inser att hennes förflutna hunnit ifatt henne. Men kan man slåss mot sig själv och sin egen skuld? Destroyer är en spännande thriller som dessutom överraskar.

Det hela börjar med en närbild på ett par mycket trötta, rödkantade ögon, som sakta öppnas. Mascaran har klumpat sig och påsarna under ögonen är mörka. Det är ett par ögon som sett det mesta, och som inte väntar sig att den här nya dagen skall erbjuda vare sig lättnad eller vila.

Personen vi ser är polisdetektiv Erin Bell (Nicole Kidman). När hon sakta kravlar sig ut ur bilen och med långsamma, tunga steg i ett bländande solljus stapplar fram till en mordplats kan vi känna den bottenlösa tröttheten, värken i kroppen och ett skrämmande självförakt.

Erin Bell (Nicole Kidman) står med ett vapen i handen och tittar över sin axel.
En härdad polis som redan sett det mesta. Erin Bell (Nicole Kidman) står med ett vapen i handen och tittar över sin axel. Bild: Finnkino Destroyer,Nicole Kidman

Erin Bell är en härdad och ärrad polisdetektiv i Los Angeles. En polis som helt enkelt slutat bry sig. Om hur hon ser ut och vad andra tänker om henne. Av de blickar hennes kolleger ger henne förstår vi att hon varit på glid redan en tid.

På mordplatsen ligger en man i en blodpöl på marken. Erin iakttar hans tatuering i nacken och de sedlar som ligger utspridda runt hans kropp. Sedan reser hon sig långsamt och meddelar sina kolleger att hon vet vem som mördade mannen.

En helvetesvandring

Det är upptakten till en film som med ett snyggt foto och elegant tempoväxling bygger upp en handling som sakta blir allt mer dramatisk och spännande. Med en intrig som dessutom kommer med oväntade vändningar.

Regissören Karyn Kusama är ett namn det lönar sig att lägga på minnet.

I ett antal tillbakablickar får vi veta att Erin många år tidigare jobbat “under cover”, ett uppdrag som betydde att hon och hennes partner Chris (Sebastian Stan) infiltrerades i ett våldsamt gäng som utförde farliga rån. Ett jobbuppdrag som inte slutade bra.

Erin Bell (Nicole Kidman) med sin FBI-partner Chris 8Sebastian Stan) står bredvid varandra och ser allvarliga ut.
Erin Bell (Nicole Kidman) och partnern Chris (Sebastian Stan) då de ännu var unga poliser som trodde de hade styr på det hela. Erin Bell (Nicole Kidman) med sin FBI-partner Chris 8Sebastian Stan) står bredvid varandra och ser allvarliga ut. Bild: Finnkino Destroyer,Nicole Kidman,Sebastian Stan

Det är därför Erin är trött, arg, skuldtyngd och full av självförakt. Hon är mitt i en helvetesvandring.

Hon har dessutom en 16-årig dotter som också tycks vara på väg att välja en nedåtgående spiral. Vilket gör Erin både frustrerad och orolig.

Den mördade mannen som ligger i blodpölen, väcker minnen till liv. Och Erin ser en sista chans att eventuellt nå någon form av avslut eller försoning med sitt förflutna.

Varför fick Kidman ingen Oscarsnominering?

Destroyer är framför allt en film där Nicole Kidman än en gång visar vilken suverän skådespelare hon är.

Hon behöver egentligen inte några repliker för att skildra den skuld och det trauma som Erin Bell bär på, redan den långsamma och lite stapplande gång som Kidman har i filmen vittnar om extrem trötthet.

Närbilderna på hennes ansikte säger allt om hur skuld äter upp en inifrån, du kan helt enkelt inte sluta iaktta Kidmans ansikte i filmen. Speciellt som vi i tillbakablickarna får se den unga, slätkindade Erin Bell.

Erin Bell (Nicole Kidman) håller om huvudet på Petra (Tatiana Maslany) och ser henne i ögonen.
Detta måste få ett slut anser Erin Bell (Nicole Kidman). Erin Bell (Nicole Kidman) håller om huvudet på Petra (Tatiana Maslany) och ser henne i ögonen. Bild: Finnkino Destroyer,Nicole Kidman,Tatiana Maslany

Visst har vi sett liknande filmer om poliser på fall tidigare, men det sker något då huvudpersonen den här gången är en kvinna. Destroyer bygger ändå inte på omvända könsroller utan handlar mer om att skildra den komplexa person Erin Bell är.

Hon är många olika saker samtidigt och det gör henne intressant.