Hoppa till huvudinnehåll

Företag vann anbud i Jakobstad trots fackets uppmaning om blockad

Skylt på byggarbetsplats.
Elfacket uppmanar fackanslutna att inte söka jobb hos företaget som nu vunnit anbudet för elarbeten när nya Språkbadsskolan byggs i Jakobstad. Skylt på byggarbetsplats. Bild: Yle/Joni Kyheröinen varningsskylt för ras och förbud för obehöriga att vistas på området,byggarbetsplatser,arbete,skylt,Skylt,förbud,Förbudsmärken,Varningsskylt

När språkbadsskolan i Jakobstads byggs ska elarbeten göras av ett företag i Jakobstad. Ett företag som elfacket uppmanar fackansluta montörer att inte söka jobb på, på grund av en facklig tvist.

Den nya språkbadsskolan ska byggas för 14,6 miljoner euro. Nu är är offertrundan avgjord och elarbeten ska alltså göras av ett bolag som ligger i facklig anställningsblockad.

Frågan om blockad lyftes aldrig upp när tekniska nämnden i Jakobstad valde entreprenörer. Nämndens ordförande Christer Tonberg (SFP) var inte medveten om uppmaningen från fackets sida.

Fackliga frågor påverkar inte valet

Enligt tekniska verkets chef Rune Hagström påverkar inte uppgifterna om en anställningsblockad valet av entreprenör.

Hagström säger att staden varken har rätt eller anledning att i en offertförfrågan kräva uppgifter om en arbetsgivares eventuella konflikter med facket.

De uppgifter som krävs vid upphandlingar gäller till exempel obetalda skatter och referenser och liknande frågor vid sidan av det rent tekniska och ekonomiska i offerten.

Företaget har inte hunnit ta itu med konflikten

Företaget som vann offertrundan gällande elarbeten heter Sähköpalvelu Walberg och finns i Jakobstad.

Enligt facket betalar företaget inte löner enligt kollektivavtalet för branschen. Det bestrids av företagaren.

- Av olika skäl har jag inte ännu hunnit diskutera blockadfrågan med facket men jag hoppas få bort ärendet från dagordningen så fort som möjligt, säger företagets vd Björn Walberg.

De anställda montörerna på företaget hör inte till facket.

Språkbadsskolan i Jakobstad ska stå klar hösten 2020.