Hoppa till huvudinnehåll

Musik och bistånd är vapnen när Guaidó och Maduro slåss om kontrollen över Venezuelas gränser

Arbetar bygger en scen till oppositionens stora biståndskonsert på gränsen mellan Colombia och Venezuela
Arbetar bygger en scen till oppositionens stora biståndskonsert på gränsen mellan Colombia och Venezuela Arbetar bygger en scen till oppositionens stora biståndskonsert på gränsen mellan Colombia och Venezuela Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,konsert,Humanitärt bistånd

Maktkampen i Venezuela flyttar över till musikvärlden då en rad kända artister i dag uppträder vid gränsbron mellan Venezuela och Colombia.

Musikerna kräver att Venezuelas president Nicolas Maduro släpper in den humanitära hjälp som oppositionen samlat vid landets gränser. Konserten sponsoreras av den brittiska miljardären Richard Bronson.

Venezuelas regering har svarat med en egen tre dagar lång festival som ska hållas vid brons andra ända.

Blockerad bro

Själva bron är sedan en tid tillbaka blockerad med containrar som Venezuelas militär placerat ut för att hindra de planerade biståndstransporterna.

containrar blockerar gränsbron Tidenditas mellen Venezuela och Colombia
containrar blockerar gränsbron Tidenditas mellen Venezuela och Colombia Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Humanitärt bistånd,Colombia

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som över 50 länder erkänt som landets president, hoppas att konserterna och biståndet ska vända maktkampen till hans fördel.

Guaidó har sagt att han kommer att ta in nödhjälpen i landet på lördag. Guaidó själv är på väg mot gränsen till Colombia. Han färdas i en kolonn tillsammans med bland annat oppositionspolitiker.

Stängda gränser

Maduro har svarat med att ge order om att stänga gränsen till Brasilien på obestämd tid för att hindra oppositionstransporter från landet. Han har även hotat att stänga gränsövergångarna till Colombia.

Maduros regering uppger att Venezuela inte är i behov av nödhjälp och att biståndstransporterna egentligen är det första steget i en amerikansk invasionsplan.

Del av maktkampen

Enligt experter handlar kraftmätningen egentligen inte om bistånd, även om det råder brist på många basvaror i Venezuela.

Om oppositionen lyckas föra in och distribuera biståndet trots förbud från regeringen visar det att Maduro inte längre kontrollerar trafiken över landets gränser. Det skulle ha stor symbolisk betydelse i maktkampen.

Samtidigt ät biståndstransporterna ett sätt för oppositionen att syna hur lojal militären är med regeringen.

Men Maduro har tillsvidare inte visat några tecken på att han skulle vara beredd att backa. Analytiker varnar för att de följande dagarnas utveckling inte nödvändigtvis kommer att avgöra maktstriden.

− Jag tror att regeringens mål är att skapa förvirring, kanske genom att orsaka kaos som kan ställa oppositionen i dålig dager. Det är ett propagandakrig, säger Phil Gunderson vid Crisis Group.

Människokedja

Det är oklart hur Guaidó planerar att att föra in biståndet i Venezuela. Hans anhängare har talat om en människokedja som skulle slussa över lådorna från hand till hand. En annan möjlighet är att försöka utnyttja mindre bevakade rutter.

Det skarpa retoriken från båda sidorna i maktkampen skapar oro i den colombianska gränsstaden Cucuta. Många oroar sig för vad som kommer att inträffa på lördagen.

Migranten Rosa Mora, 40, är fortfarande osäker på om hon kommer att hörsamma oppositionen uppmaning till en massmobilisering vid tre gränsbroar.

− Jag är skräckslagen över vad som kommer att hända.

Trots det lutar hon mot att delta − främst för att skapa en framtid för sina barn och sin syster som inte haft tillgång till vård för sin diabetes sedan i fjol.

− Det blir inte för mig, utan för mina barn, säger hon.