Hoppa till huvudinnehåll

Senast i början av mars börjar naturisarna ruttna: "Man vågar ännu gå ut på isen om man rör sig på rätt ställe"

Pappa lär sitt barn att åka skridsko
Om man rör sig på rätt ställe vågar man ännu ge sig ut på naturisarna. Pappa lär sitt barn att åka skridsko Bild: Henrietta Hassinen / Yle skridskoåkning,vinterlov,familjer,barn (familjemedlemmar),far,vinter,Vinterväder,väderlek,Esbo,Gäddvik,friluftsliv,havet,is

Istäcket har inte fått växa till sig jämnt den här vintern, säger isforskare Patrick Eriksson från Lovisa. Den här årstiden gör solljuset dessutom isarna tunnare under klara dagar som väderprognosen nu utlovar.

Natten till fredagen var det ordentligt kallt i Östnyland, men nästa vecka utlovas solsken och plusgrader. Senast då lönar det sig kanske att börja fundera hur tryggt det är att röra sig på isarna.

Enligt Gränsbevakningsväsendet finns det stora skillnader i hur tjock isen är på olika håll. Istäcket har dessutom börjat försvagas från och med vecka 6.

Lovisabon Patrick Eriksson är isforskare och jobbar på Meteorologiska institutet. Han håller med om Gränsbevakningsväsendets bedömning.

– Vi har haft en ganska dålig isvinter i allmänhet i år, säger han.

Isforskare Patrick Eriksson
Arkivbild av Patrick Eriksson. Isforskare Patrick Eriksson Bild: Yle/Stefan Paavola patrick eriksson,Skärgård,Pernåviken,Pernå

Enligt Eriksson kom isbildningen i gång senare än vanligt. De första isarna bildades i vågor då det var lite köldgrader bara då och då.

De två senaste veckorna har vindarna dessutom blåst ut isen från skärgården.

– Istäcket har inte fått växa till sig jämnt och lugnt. Dessutom har det ibland kommit ordentligt med snö ovanpå vilket gör tillväxten långsammare.

10 till 20 centimeter tjock is på vissa håll

Patrick Eriksson säger att fluffig, torr snö ovanpå isen fungerar som bergull – vilket leder till att isen inte blir tjockare, åtminstone inte lika snabbt.

Tillsvidare vågar man ändå ta sig ut på isen om man rör sig på rätt ställe.

– De isar som vinden inte har kommit åt att riva loss i den innersta skärgården de senaste dagarna är över lag mellan 10 och 20 centimeter tjocka. Längre österut kan de vara upp till 30 centimeter beroende på var man är och hurdant snötäcket har varit de senaste veckorna.

Under en klar dag tränger solljuset sig in i isen och gör den mjukare― Patrick Eriksson

Eriksson påpekar att det till och med i den inre skärgården trots allt kan finnas strömma ställen där istäcket är väldigt tunt.

Om man inte känner till de lokala förhållandena särskilt bra borde man följa vissa tumregler då man ger sig ut på isen.

– I smala sund är det oftast strömt. Också på större fjärdar finns det grynnor där vattnet strömmar lite fortare under isen och äter lite på isens tjocklek, säger Eriksson.

Talvinen maisema meren jäältä jossa kävelee ihmisiä.
Talvinen maisema meren jäältä jossa kävelee ihmisiä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle vinter,Esbo,väderlek,väderprognos,Vinterväder,motion (idrott),havet,is,Esboviken,dimma,köld,ensamhet,depression,väglag

Vilka faktorer kan påverka att isarna försvagas?

Patrick Eriksson konstaterar att den allmänna lufttemperaturen är en drivande faktor. Så länge det är ungefär 0 grader eller lite på plus blir isen åtminstone inte tjockare.

På vissa ställen blir den till och med tunnare på grund av strömmarna.

– Men den här årstiden ökar strålningsmängden särskilt i södra Finland. Under en klar dag tränger solljuset sig in i isen och gör den mjukare. Senast i början av mars börjar isarna ruttna.

På Meteorologiska institutets webbplats finns en karta över isläget.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland