Hoppa till huvudinnehåll

Stor dag väntar för guldfavoriten Johaug – Kowalczyk tror att ett koppel med åkare kan utmana norskan: ”Kommer att få det svårt”

Therese Johaug tränar inför första VM-starten
Therese Johaug gör sin första start i ett mästerskap på fyra år. Therese Johaug tränar inför första VM-starten Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Therese Johaug

På lördag gör Therese Johaug comeback i ett mästerskap. Norskan har pulveriserat motståndet i vinter och är storfavorit på alla distanser. Det är en trygghet att ha så många bra resultat i ryggen, säger hon inför sin första start i VM.

När Therese Johaug fick sin slutliga dopningsdom började hon träna stenhårt mot årets VM. Från första dag har Seefeld varit det stora målet och nu är hon framme.

På lördagen gör Johaug sin första mästerskapsstart på nästan fyra år då damerna tävlar i skiathlon.

– Det är stort att komma hit till Seefeld. Ett mästerskap som jag längtat efter väldigt väldigt länge. Det blir en stor dag, säger Johaug på det norska lagets pressträff enligt SVT.

Johaug har gjort en stark comeback i världscupen och vunnit samtliga distanslopp hon ställt upp i. Och ofta har segrarna varit överlägsna.

– Det är en trygghet att ha så många bra resultat i ryggen, säger hon.

Therese Johaug
Johaug är storfavorit på samtliga distanser. Therese Johaug Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Therese Johaug

Kowalczyk tror att det blir många om budet på 10 kilometer

Johaug är också den solklara guldfavoriten på alla distanser som hon ställer upp på i VM men Justyna Kowalczyk som gör en minicomeback i VM tror att norskan får se upp. Framför allt i det klassiska loppet över 10 kilometer som avgörs på tisdag.

– Det är många starka tjejer här och på den här banan, om förutsättningarna är som de är i dag, att det går väldigt snabbt då kommer Therese inte att ha det så lätt. Hon kommer att få det svårt.

– Det kommer att bli en fajt mellan Therese, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Krista Pärmäkoski och kanske några ryskor. Blir det långsammare förhållanden då kommer det bli mycket tuffare för de andra tjejerna, säger polskan till Expressen.

Justyna Kowalczyk.
Justyna Kowalczyk gör comeback i VM. Justyna Kowalczyk. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Justyna Kowalczyk,längdskidåkning

Kowalczyk sade inför VM att hon kommer att tävla i lagsprinten och i stafetten men lämnar även dörren öppen för tiokilometersloppet.

– Vi får se efter lagsprinten. För jag vill se på vilken nivå jag ligger. Jag vill veta var jag står innan jag tävlar mot de riktigt starka tjejerna. Det senaste året har jag bara tävlat i mindre Fis-tävlingar och långlopp. Så jag vet inte var jag ligger jämfört med de bästa, säger hon

Läs också