Hoppa till huvudinnehåll

USA drar inte tillbaka alla sina soldater från Syrien - 200 "fredsbevarare" ska bli kvar

Amerikanska militärfordon i provinsen Deir ez-Zor i östra Syrien den 21 februari 2019.
Amerikanska militärfordon i provinsen Deir ez-Zor i östra Syrien den 21 februari 2019. Amerikanska militärfordon i provinsen Deir ez-Zor i östra Syrien den 21 februari 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien

"En liten fredsbevarande grupp på ungefär 200 kommer att stanna i Syrien för en tid", sade Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders. Alla amerikanska soldater dras alltså inte bort från Syrien i slutet av april.

Av det korta meddelandet från Vita huset framgick inte var de amerikanska soldaterna kommer att vara stationerade eller hur länge de ska stanna kvar i Syrien.

Meddelandet ses ändå som en eftergift till kritiker både bland republikanerna i USA och bland USA:s allierade utomlands. Det var många som chockerades av Trumps plötsliga beslut i december i fjol om att dra tillbaka alla amerikanska soldater från Syrien.

Redan då deklarerade president Donald Trump att terrorrörelsen IS är så gott som besegrad och att det är dags för de amerikanska styrkorna att lämna Syrien.

Enligt planerna ska de omkring 2 000 soldaterna lämna landet senast den 30 april. Reträtten inleddes officiellt i januari i år.

Det har uttryckts starka farhågor bland annat om att den kurdledda SDF-styrkan och de områden som SDF kontrollerar i norra och nordöstra Syrien blir utan skydd om USA drar sig bort helt.

Kurdiska SDF-soldater transporterade misstänkta IS-krigare från den sista IS-enklaven i Baghouz i Deir ez-Zur onsdagen den 20 februari.
Kurdiska SDF-soldater transporterade misstänkta IS-krigare från den sista IS-enklaven i Baghouz i Deir ez-Zur onsdagen den 20 februari. Kurdiska SDF-soldater transporterade misstänkta IS-krigare från den sista IS-enklaven i Baghouz i Deir ez-Zur onsdagen den 20 februari. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Syriska demokratiska styrkorna

SDF har varit USA:s allierade och den viktigaste styrkan i kampen mot IS i Syrien, men Turkiet betraktar styrkan och de kurdiska YPG-männen i centrum av den som terrorister.

Kritikern Lindsey Graham låter nu nöjdare

Ledande amerikanska militärer har varnat för att de strider som nu pågår kring byn Baghouz nära gränsen mot Irak inte nödvändigtvis medför en total seger över IS, utan att jihadisterna kan omgruppera sig.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham har varit speciellt hård i sin kritik mot Trumps beslut om trupptillbakadragandet från Syrien.

Nu applåderar han presidentens beslut att lämna kvar ett par hundra soldater i landet som "del av en internationell stabiliseringsstyrka", som Graham uttrycker det.

Lindsey Graham deltog också i säkerhetskonferensen i München den 15-17 februari.
Lindsey Graham deltog också i säkerhetskonferensen i München den 15-17 februari. Lindsey Graham deltog också i säkerhetskonferensen i München den 15-17 februari. Bild: EPA-EFE/RONALD WITTEK Lindsey Graham

Enligt Graham kan man med hjälp av den här styrkan se till att Turkiet inte ger sig på SDF, man kan hålla ett öga på Irans ambitioner i området och försäkra sig om att IS inte återvänder.

Då USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan deltog i säkerhetskonferensen i München förra veckan försökte han övertyga allierade i Europa att upprätthålla viss militär närvaro i Syrien efter att USA drar sig ur.

Han fick inget entusiastiskt mottagande på den punkten. Då USA nu talar om "fredsbevarande grupp på ungefär 200" tror en del bedömare att USA nu vill övertyga europeiska allierade att delta i en sådan styrka i Syrien.

Källor: AP, AFP, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes