Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Alla är oskyldiga tills de är dömda, men om Jussie Smolletts mål var mera synlighet så lyckades han

Skådespelaren Jussie Smollett på väg ut, håller sig fast vid omgivande säkerhetspersonal.
Mer uppmärksamhet än önskat när Jussie Smollett ledsagas ut från rättegången efter betald lösensumma. Skådespelaren Jussie Smollett på väg ut, håller sig fast vid omgivande säkerhetspersonal. Bild: EPA Jussie Smollett

Om Jussie Smolletts förhoppning var att bli mer känd och få mer uppmärksamhet, så har han lyckats. Som vanligt får journalisterna titta sig i spegeln. MAGA-hattar borde mötas med försiktighet, efter fallet med katolikpojkarna från Covington.

Alla är oskyldiga tills de är dömda och så får det bli den här gången också.

Kanske är han oskyldig?

Kanske det faktiskt var så att Jussie Smollett överfölls och blev slagen av två okända män i MAGA-kepsar. Kanske han hörde förolämpningar och attacker på grund av hans etnicitet och sexuella läggning.

Kanske han inte själv hängde en snara om sin hals innan han gick till polisen i Chicago för att anmäla överfallet.

Kanske han inte skrev ut en check åt de två bröderna för att attackera honom, och kanske han inte talade i telefon med dem en timme före och efter attacken.

Polisen tror överfallet är självskapat

Polisen tycks definitivt tro att Smollett själv arrangerade det hela. Nu är han åtalad för givande av falsk polisanmälan. Polischefen i Chicago var upprörd över Smollett.

- Jag önskar att varje offer för vapenvåld i den här stan skulle få lika mycket uppmärksamhet, sa polisens ”superintendent” Eddie T. Johnson.

Han ansåg att Smollett hade utnyttjat rädslan för rasism och våld. Dessutom tvingades polisen slösa resurser på honom, i stället för brott där mänskor på riktigt lider.

Lönemissnöje?

Skådespelaren, sångaren och fotografen Jussie Smollett hör kanske inte till storkändisarna i Finland. Fox är kanske mer känd för sina nyhetsprogram. Men TV-serien Empire är tydligen Fox-kanalens näst populäraste.

Konkurrensen om uppmärksamhet är hård. 7,1 miljoner tittare/vecka är inte så mycket i USA, men det är ju betydligt mer än hela Finlands befolkning.

Det sägs att Smollett var missnöjd med sin lön. Han fick ju ”bara” 100 000 dollar per avsnitt av Empire.

Och nu är Smollett hur som helst borta från de två sista avsnitten i den femte säsongen, medan Fox och Disney funderar på fortsättningen. Då avgör förstås rättegången, och allmänhetens inställning.

”En fråga om oss”

Det här handlar inte enbart om Jussie Smollett. Det handlar också om oss, skriver en kolumnist i Los Angeles Times.

Det här var något som så uppenbart kunde ha hänt. Rasistiska och homofobiska angrepp i det våldsamma Chicago. Efter Charlottesville med de vita rasisterna är mycket mer möjligt i USA.

Därför gick både journalister och someskribenter igång omedelbart, än en gång. De flesta hade inte tid att vänta på polisrapporter och utredningar.

Till och med några presidentkandidater hann fördöma rasistdådet. Smollett var en kändis man inte kunde ignorera.

Kanske MAGA-kepsarna var trovärdiga?

Smollett uppgav att gärningsmännen hade röda skärmmössor med Trumps slogan Make America Great Again. Kanske också det var något som lät trovärdigt.

Ändå borde man ju ha lärt sig. Det är bara några månader sedan en skolklass MAGA-hattar från Covington kom i vägen för en trummande representant för ursprungsbefolkningen.

En leende ung man som stod närmast blev känd över hela världen, liksom hans klasskamrater som stämde in med kampsånger och – som någon hörde – slagord för muren mot Mexiko.

Det gav snabba associationer till gamla tiders slagsmål mellan indianer och vita. Till och med elevernas katolska skola beklagade sina elevers uppträdande.

250 miljoner dollar

Associationerna var felaktiga, skulle det senare visa sig. Eller åtminstone inte helt korrekta. Det måste senare kompletteras med videofilmer som visade andra sanningar, med fler vuxna och andra intressen inblandade.

Det senaste om den saken är att Nicolas Sandmanns advokater har lämnat in en stämning mot Washington Post som var först ute med nyheten.

Det kan kosta dem 250 miljoner dollar, enligt advokaternas krav. Advokaterna anser att tidningen utpekar och mobbar 16-åringen som del av en lättdokumenterad pågående kampanj för att svärta ner president Trump.

Februari svart månad med historia

Fallet inträffade på tröskeln till februari, ”Black history month”. Det är månaden då hela USA uppmärksammar den svarta befolkningens liv och lidande.

Till och med president Trump besökte ett evenemang i Vita huset kring temat. Där upprepade han att arbetslösheten bland svarta aldrig har varit lägre än under hans tid som president.

Konkurrens om fakta och fiktion

Kanske är hela fallet med Jussie Smollett något att fundera på den här helgen, när Oscars-statyetterna igen delas ut. Det är alltid fler som blir utan än de som verkligen blir prisbelönta.

Konkurrensen är hård också i det imperium som beskrivs i tv-serien: Underhållningsföretaget Empire, inom hiphop-genren. Serien beskrivs som ett starkt drama om en familjedynasti i en glamorös, och ibland farlig, värld.

Det har hänt förr att mänskor har blandat ihop fakta och fiktion.

Källor: Rolling Stone, Los Angeles Times, Washington Post

Läs mera:

Amerikansk skådespelare i blåsväder: Misstänks ha betalat för hatbrott - mot sig själv

Den amerikanska skådespelaren Jussie Smollett undersöks för att ha iscensatt ett rasistiskt hatbrott mot sig själv. Smollett påstod att han blivit attackerad och utsatt för rasistiska och homofobiska skällsord.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes