Hoppa till huvudinnehåll

Bromarvborna bjöds på virtuell resa runt världen: "Det drog nog lite i magen"

En kvinna sitter i en stol medan en man klär på henne ett par VR-glasögon.
Guy Källberg lägger glasögonen på Helen Aminoff. En kvinna sitter i en stol medan en man klär på henne ett par VR-glasögon. Bild: Tiina Grönroos/ Yle virtuell verklighet,Virtual Reality,Bromarv,helen aminoff

I Bromarv ställde man till med en lite annorlunda fest i samlingslokalen Hembygdens Väl förra veckan. Man bjöd nämligen på VR-party - ett besök i den virtuella verkligheten.

Det är frågan om VR, en förkortning av virtual reality på engelska.

I praktiken betyder det att man via en mössa kan resa jorden runt samtidigt som man sitter bekvämt i soffan inbäddad under pläden.

Man sitter på en bergstopp i soligt väder. Han bär en orange t-skjorta och gröna byxor. Han har glasögon på sig som används för at uppleva en virtuell verklighet.
VR-glasögonen ger upplevelsen av att man är någon annanstans, till exempel på en bergstopp. Man sitter på en bergstopp i soligt väder. Han bär en orange t-skjorta och gröna byxor. Han har glasögon på sig som används för at uppleva en virtuell verklighet. Bild: Timofeev Sergey virtuell verklighet,man,Virtual Reality,Spel,berg,Vandring

Man klär helt enkelt på sig en huvudbonad med hörlurar och glasögon. När man sedan flyttar blicken och rör på kroppen får man intrycket att man faktiskt befinner sig i den den datorsimulerade verkligheten.

Guy Källberg förevisade VR-mössan för Bromarvborna.

- Det är frågan om en sagovärld. Många minns View-Masters, där man kunde se tredimensionella bilder, säger han och förklarar att man kunde kalla VR för rörliga bilder i något som påminner om View-Mastern.

Bild av en View-Master, röda plastkikare där man kan lägga in bilder för att se den tredimensionellt.
View-Mastern som lanserades på1950-talet var en populär leksak där man kunde se bilder tredimensionellt. Bild av en View-Master, röda plastkikare där man kan lägga in bilder för att se den tredimensionellt. Bild: Gjermund Alsos leksaker,kikare,View-Master

Dessutom finns dimensionen av ljud med i VR.

- Man börjar tror på sagan när man är inne i den. Den är otroligt verklig, beskriver Källberg.

Han berättar att den virtuella världen har visat sig ha positiva effekter inom vården.

- Man har märkt att det händer något i kroppen. Personer med demens som varit tysta i åratal kan börja sjunga och prata då de får de virtuella glasögonen på sig.

Flög från Ryssland till Bromarvs begravningsplats

Bromarvbon Helen Aminoff tycker om att resa, men är fruktansvärt flygrädd.

Hon passar därför på att ta en annorlunda flygtur med hjälp av modern datateknik.

Siktet var inställt på Venedig i Italien men hon tappar bort sig på vägen.

- Nu är jag ovanför Ryssland, konstaterar hon.

Till sist landar hon tryggt hemma i Bromarv igen, även om landningsplatsen är lite säregen.

- Gravgården av alla ställen, skrattar hon.

En havssköldpadda som simmar i havet.
Aminoff fick möta en sköldpadda under sin tur (bilden är inte samma som man ser i VR-glasögonen). En havssköldpadda som simmar i havet. Bild: CC sköldpadda

Trots flygskräcken bjuder den virtuella resan inte på några större skräckupplevelser för Aminoff.

- I början drog det lite i magen, men annars var det inte en känsla av att jag flög. Det var mer spännande att röra sig under havsytan och se fiskar, sköldpaddor och den stora kaskeloten, summerar hon upplevelsen.

Artikeln bygger på en intervju av Tiina Grönroos

Läs också