Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: "Partierna är experter på att kalibrera synen på vad som är ett bra eller dåligt valresultat" ...men avgår Sipilä?

Ljuddesignsstuderanden Axel Ridberg vid Arcada i Pargas som rstrerad serietidningsbild med pratbubbla och texten "Avgår Sipilä?".
Axel Ridberg vill veta huruvida statsminister Sipilä avgår ifall centern gör ett dåligt val. Ljuddesignsstuderanden Axel Ridberg vid Arcada i Pargas som rstrerad serietidningsbild med pratbubbla och texten "Avgår Sipilä?". Bild: Svenska Yle / Sofie Gammals. Grafik: Lasse Grönroos Gymnasium,politik,val,Fråga,axel ridberg

“Jag vill veta om herr Sipilä tänker avgå om Centern gör ett dåligt valresultat”. Det frågar sig Axel Ridberg, som studerar ljuddesign vid Arcada i Pargas.

Det här är Svenska Yles valserie #femtioelvafrågor där medborgarnas röst hörs och ordet är fritt med frågor om och kring politik inför riksdagsvalet. Längst ner i artikeln kan också du skicka in en fråga.

Henkilökuva
Sipilä litar på att det blir framgång i valet. Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Juha Sipilä,fotboll,Finlands statsminister

Vi skickar Axel Ridbergs fråga direkt till statsminister Sipiläs kansli.

I väntan på svar styr vi stegen mot Statsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet där professorn i allmän statslära, Åsa von Schoultz, får svara på Axels fråga.

Hon konstaterar först och främst att vi måste veta vad statsminister Sipilä ska avgå ifrån.

Det kan ju gälla både statsministerposten eller partiordförandeskapet för Centern.

Professor i allmän statslära Åsa von Schoultz i vinterrock barhuvad på statsvetenskapliga fakultetens gård med ljusa byggnader och träd i bakgrunden.
Professor Åsa von Schoultz säger att alla tolkar valresultaten till sin egen fördel. Professor i allmän statslära Åsa von Schoultz i vinterrock barhuvad på statsvetenskapliga fakultetens gård med ljusa byggnader och träd i bakgrunden. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos politik,statsvetenskap,Helsingfors universitet,professor,statskunskap,åsa von schoultz

- Om Centern gör ett dåligt valresultat så kommer han att avgå som statsminister. Det gör han oberoende, men med ett dåligt valresultat i bagaget kommer han inte att bli nästa statsminister heller, konstaterar von Schoultz.

Frågan om Juha Sipilä kommer att avgå eller fortsätta som partiordförande för Centern är en intern process inom partiet.

Sipilä behöver dig!
Partiet avgör självt vem det vill ha som ordförande. Sipilä behöver dig! Bild: Yle / grafik Johan Lindström sss

Det är den så kallade partikongressen som i slutändan avgör om han kan bli omvald eller inte. Partierna brukar hålla sina partikongresser på sommaren där de röstar om ordförande.

- Generellt sett brukar det vara svårare för en partiledare att sitta kvar efter ett dåligt valresultat. Men det finns ändå ingen automatik i att man skulle avgå utan det är partiet internt som avgör om man har förtroende för honom som ordförande, säger Åsa von Schoultz.

Klart är i varje fall att det största partiet efter riksdagsvalet inte ger ifrån sig statsministerposten till det näststörsta partiet, även om det inte står skrivet i lagen att det är så.

- Det finns en överenskommelse mellan partierna i Finlands politik om att det parti som är störst, inte i andel röster utan andel mandat i riksdagen, får leda förhandlingarna om nästa regerings sammansättning, säger hon.

Om Centern inte är största partiet i valet så kan statsministerpositionen inte komma på fråga för dem.

Vad är egentligen ett “dåligt” valresultat?

Politiker är ofta dåliga förlorare och ibland dåliga vinnare också. Ett valresultat kan alltid förklaras och motiveras och kontextualiseras på olika vis.

Genom att vrida och vända på siffrorna kan politikern med världens bredaste leende dunka sig själv i ryggen och förklara varför ett uselt valresultat i själva verket var alla tiders framgång.

Fist bump på den saken och med hakan högt blickar man framåt igen. Det gäller ju att aldrig ge upp och inte visa sig svag.

Karikatyr av Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen ställde upp i presidentvalet 2018. Karikatyr av Paavo Väyrynen Bild: Sebastian Dahlström Paavo Väyrynen,Presidentvalet i Finland 2018,karikatyrer

Centerveteranen Paavo Väyrynen till exempel har ju alltid haft fyra extra äss i sin ärm för varje situation.

Statsministerns kansli svarar

Hur kommenterar statsministern själv Axel Ridbergs fråga?

Statsminister Juha Sipiläs specialmedarbetare Eeva Kärkkäinen svarar (från sin mobiltelefon) så här på Axels fråga:

“Hej Lasse! Statsministern svarade på denna fråga på Centerns kryssning. Utgångspunkten är att Centern vinner valet och att han fortsätter som statsminister.”

På statsministerns kansli intygar man alltså sig själv att Centern inte bara kommer att göra ett bra val utan dessutom kommer att vinna valet och att Sipilä därmed fortsätter, som statsminister.

Utgångspunkten är att centern vinner valet

Antingen har de inte följt med valprognoserna eller så vet de någonting som vi andra inte vet.

Men det är ju klart att Sipilä och Centern inte på förhand, just när valkampanjen kommit igång, kan börja spekulera om en eventuell valförlust. vem skulle vilja rösta på ett parti som inte ens tror på sig själv?

Det finns ingen allmän regel som säger att ett dåligt valresultat betyder si eller så

- Partierna är ju experter på det här. De kalibrerar synen på vad som är ett bra eller dåligt valresultat ifrån förväntningar eller ifrån förra valet, de väljer helt enkelt sin jämförelsepunkt. Oftast enligt det som ger dem den fördelaktigaste bilden av deras eget valresultat, förklarar von Schoultz.

- Så det finns ingen allmän regel som säger att ett dåligt valresultat betyder si eller så. Att man har tappat si eller så i understöd eller mandat, säger hon.

Om Åsa von Schoultz blev tillfrågad att kommentera valresultatet skulle hon ta fasta på flera faktorer.

- Jag skulle jämföra med förra valresultatet, med opinionsmätningarna och de förväntningar som funnits och peka på i relation till vad resultatet kan ses som positivt eller negativt, säger hon.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Val