Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson tror att tiden för vårdreformen inte räcker till

Anna-Maja Henriksson i programmet Morgonettan i TV! lördagen den 23 februari 2019.
Anna-Maja Henriksson i programmet Morgonettan i TV! lördagen den 23 februari 2019. Anna-Maja Henriksson

Oppositionspartiet SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson betvivlar att den här riksdagen hinner rösta om vårdreformen.

- Min gissning är att riksdagen inte hinner, sade Henriksson i Morgonettan i TV1 i dag.

Riksdagen har tre veckor på sig, och det finns sammanlagt 20 punkter i vårdreformen som på ett eller annat sätt strider mot grundlagen.

- Det är en nästan omöjlig uppgift som social- och hälsovårdsutskottet har framför sig.

SFP anser enligt Henriksson att landskapen, om Finland ska ha sådana, borde ha en ordentlig autonomi och därmed också beskattningsrätt. Hon säger att regeringens modell utgår från att besluten om finansiering av landskapen fattas på statligt håll av Finansministeriet.

Henriksson påpekar att det enligt grundlagen måste finnas tillräckligt omfattande social- och hälsovårdstjänster för alla, oavsett var man bor.

"Det blir tajt för landskapen"

Utan beskattningsrätt saknar landskapen enligt Henriksson verktyg om de märker att den statliga finansiering inte räcker till.

- Då kan de bara höja kundavgifterna eller minska på tjänsterna och i sista hand ber man Finansministeriet om mer pengar.

Henriksson påpekar att regeringen vill att vårdreformen på lång sikt skulle minska på kostnaderna med tre miljarder euro.

- Nu har även riksdagens finansutskott kommit med ett mycket kritiskt utlåtande om det här, sade Henriksson.

- Finansutskottet konstaterar att det blir mycket tajt för landskapen. Man kan inte vara säker på att tillräckliga social- och hälsovårdstjänster garanteras.

Valfriheten och EU

När det gäller valfriheten inom vården har regeringen enligt Henriksson två möjligheter. Antingen kan man be EU-kommissionen bedöma valfriheten. Eller så kan man skjuta upp tidpunkten för när valfriheten träder i kraft. Då säkerställs att lagstiftningen inte bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Källor: Morgonettan, Yle uutisets artikel

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes