Hoppa till huvudinnehåll

"Kongressen i Vatikanen är en besvikelse - plockar poäng på att skydda barnen men sopar homosexualitet bland präster under mattan"

Påven Fransiscus
Påven Fransiscus Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI vatikanen,Instagram

Inom den katolska kyrkan är besvikelsen stor över kongressen i Rom säger rättspsykolog Katarina Finnilä. Vatikanen plockar poäng genom att säga att man vill skydda barnen, men homosexualitet bland präster är inget man vill diskutera.

Vatikanen vill skydda de svagaste genom den kongress om sexuella övergrepp som inleddes på torsdagen i Rom. Förväntningarna inför mötet är uppskruvade, men kritiken är också skarp.

Rättspsykologen och universitetsläraren Katarina Finnilä som själv är katolik säger att många inom kyrkan är långt ifrån nöjda över hur Vatikanen marknadsfört kongressen.

- Mötet avgränsas till ett möte om sexuella övergrepp mot barn. Det gör att man inte alls tar tag i frågan om homosexualitet bland präster och samtidigt får omvärlden en bild av liderliga, förföriska pedofilpräster som kastar sig över små barn.

Finnilä säger att naturligtvis är bra att man pratar om övergrepp mot barn och söker åtgärder för att stoppa övergrepp.

- Men ett jättestort problem kommer att förbli odiskuterat. Det som gäller unga män, seminarister, homosexualitet och celibatet. Och vad är poängen med celibatet om ingen ändå följer det?, säger Katarina Finnilä.

Rättspsykolog Katarina Finnilä.
Katarina Finnilä. Rättspsykolog Katarina Finnilä. Bild: Yle/Andy Ödman rättspsykologi,katarina finnilä

Man insjuknar inte i pedofili

Finnilä säger att gnistan till hela synoden är den stora skandal som pågår i USA, och även i andra länder, den som handlar om prästers sexuella relationer med unga män. Exempelvis den amerikanske kardinalen Theodore McCarrick avgick i juli 2018 efter anklagelser om omfattande sexuella övergrepp.

- Det visade sig att han under hela sitt liv haft homosexuella förhållanden med unga män, säger Finnilä.

Finnilä säger att de fall som rullats upp till 80 procent handlar om homosexuella relationer.

- Många gånger i någon mån ömsesidiga, mellan präster, biskopar, kardinaler och unga män som ofta är vuxna, säger Finnilä.

Finnilä säger att en del av de utsatta är minderåriga, men det handlar ändå om tonåringar som genomgått puberteten. Det innebär att de här fallen inte klassas som pedofili.

- Det handlar på sin höjd om hebefili, säger Finnilä.

Alltså vuxnas sexuella dragning till ungdomar i tonåren som kommit in i puberteten.

Celibat leder inte till pedofili

Katarina Finnilä säger att det handlar om antastande av unga män som också kan vara vuxna. Men att förekomsten av pedofili inte är större i den katolska kyrkan än i det övriga samhället.

- Att påstå att pedofili skulle ha något speciellt med katolska präster att göra är absurt. Pedofili är en specifik störning. Man insjuknar inte i pedofili för att man lever i celibat. Varför skulle den vara mera allmän i katolska kyrkan?

Menar du att pedofili inte är mera ofta förekommande inom den katolska kyrkan än i det övriga samhället?

- Pedofili är lika ovanligt bland katolska präster som bland resten av befolkningen. Men du, och andra med dig, har den bilden. Vad som är prevalent just nu är homosexualitet och homosexuella relationer mellan präster och unga män, säger Finnilä.

Finnilä säger att många av dessa män upplevt att de blivit utsatta för övergrepp, antastade eller förförda.

De här unga männen, befinner inte de sig i en beroendeställning till prästerna?

- Absolut, det är ett maktmissbruk och det är fel. En ung seminarist befinner sig i ett jätteutsatt läge, säger Finnilä och drar paralleller till #metoo.

Undviker prata om homosexualitet

Finnilä säger att det inom den katolska kyrkan finns en upprördhet över att man inte vill tala om homosexualitetsaspekten. Istället plockar Vatikanen poäng genom att säga att de försvarar barn och minderåriga mot pedofiler.

- Men när de marknadsför mötet på det här sättet så skär de bort det
som är huvudproblematiken, om vi tar bort alla som redan blivit vuxna och inte konfererar om dem. Vad händer med dem?

Finnilä säger att man inom den katolska kyrkan borde tala om saker vid deras rätta namn.

- Det blir mycket mer problematiskt om man hade ett biskopsmöte mot homosexualitet, som stora delar av västvärlden tycker är okej, då blev det inte så många poäng. Istället skulle det bli ett ramaskri.

Att upplösa celibatkravet för katolska präster är inte någon lösning anser Finnilä.

- Det löser nog ingenting alls. Jag förstår inte varför den seglivade myten lever kvar. Det handlar inte om att någon skulle bli något för att den lever i celibat.

Kyrkan blöder illa

I Tyskland uppger 40 procent av medlemmarna i den katolska kyrkan att de funderat på att hoppa av.

Hur illa blöder den katolska kyrkan?

- Den blöder ganska illa, men det finns många orsaker till det. En del vill hoppa av för att den är för liberal och andra för att den är för sträng, precis som i den evangelisk-lutherska kyrkan, säger Finnilä.

Finnilä säger att den katolska kyrkan inte är någon perfekt institution, men att det skulle finnas färre problem om man kunde tala om problemen med deras rätta namn. Och försöka åtgärda dem.

Hur ska då katolska kyrkan resa sig ur sexskandalerna?

- Det hemska var att påven själv inför mötet sa att vi ska skruva ner våra förväntningar. Många har inga förväntningar alls och en del ser mötet som en ren fars, säger Finnilä.