Hoppa till huvudinnehåll

"Mammor, ta mer plats i arbetslivet!" - nätverket Mothers in Business vill göra det lättare att kombinera familjeliv och karriär

Personer klädda i businesskläder poserar
Personer klädda i businesskläder poserar Bild: Mostphotos chefer,direktörer,ledarskap (verksamhetsledning)

Går det som kvinna att på ett enkelt sätt kombinera familj och karriär? Och vilken samhällelig förändring behövs för att mammor lättare kunde avancera i arbetslivet?

Mycket beror på hur kulturen på arbetsplatsen ser ut. Ifall arbetsgivaren ser familjebildning som någonting positivt skapas också en kultur som gör det lättare för mammor att ta mera plats på arbetsmarknaden.

Kvinnor stannar fortfarande längre hemma med barnen än männen, vilket gör det svårare för dem att återvända till arbetslivet, eftersom de inte följt med i utbildningen och utvecklingen på jobbet.

Mothers in Business är en förening för karriärinriktade mammor som vill göra det möjligt att kombinera familj med en famgångsrik karriär.

Föreningen ordnar diskussioner och evenemang på tio olika orter i Finland och deltar också aktivt i samhälleliga diskussioner om mammors rättigheter och ställning på arbetsmarknaden. Den grundades år 2015 och har vuxit mycket under de senaste åren. För tillfälle har de närmare femtusen medlemmar.

Närbild på en medelålders kvinna som tittar in i kameran
Annica Moore, styrelseordförande för Mothers in Business Närbild på en medelålders kvinna som tittar in i kameran Bild: Yle Annica,annica moore

- Vi har märkt att det finns ett väldigt stort intresse och ett behov för karriärinriktade mammor att möta andra mammor som befinner sig i samma situation och som delar samma värderingar som en själv, säger Annica Moore, styrelseordförande i Mothers in Business.

Medlemmarna i föreningen jobbar inom väldigt olika branscher. Även fast de flesta är högutbildade är det inte ett kriterium för att bli medlem.

- Det som förenar oss är vår starka vilja att på ett enklare sätt kunna kombinera karriär med familjlivet.

Mammor borde ta mera plats i arbetslivet

Mycket i det finländska samhället gör det möjligt för kvinnor att både kunna bilda familj och samtidigt satsa på karriären. Vi har till exempel en välfungerande dagvård och möjlighet för pappor att ta ut en längre familjeledighet.

Det ska finnas lika möjligheter för mammor som för pappor att avancera i arbetslivet.

Trots det känner många kvinnor att de är tvungna att välja mellan familj och karriär. Många avsäger sig större ansvarsuppgifter på jobbet på grund av familjen eller så skjuter de upp familjebildningen eftersom att de upplever att det inte är möjligt att kombinera dem båda.

- Vi vill uppmuntra mammor till att det är fullt möjligt att både välja familj och karriär. Vi vill vara med och utveckla samhället så att det finns lika möjligheter för mammor som för pappor att avancera i arbetslivet, säger Moore.

Föreningen vill också uppmuntra mammor till att ta mera plats i arbetslivet och i samhället överlag.

- Kvinnor är fortfarande betydligt längre föräldralediga än vad männen är. Ska det vara så? Eller kunde föräldraledigheten delas upp mer jämlikt mellan mamman och pappan?

Kvinna i kontorslandskap.
Kvinna i kontorslandskap. Bild: Mostphotos / Angel Nieto visstidsanställning,arbetsförhållande (anställning),kontorsarbete,Kvinna,arbetsliv

Arbetsgivare – gör det lätt att tala om familjebildning

Ifall arbetsgivaren är villig att göra det lättare för kvinnor att kombinera familj med karriär skulle de också må bättre, både hemma och på arbetsplatsen, vilket i sin tur också skulle gynna arbetsgivaren.

- Det borde bli lättare att diskutera familjebildning med sin arbetsgivare. Högt uppsatta chefer med barn borde också oftare vara familjelediga, det skulle skapa bättre förutsättningar för alla kvinnor att kombinera familj och karriär.

Bara för att en kvinna blir gravid ska det inte automatiskt betyda att hon inte skulle kunna avancera eller utvecklas i sitt arbete.

- Flexibel arbetstid och möjlighet att jobba hemifrån kan likaså underlätta arbetslivet för många föräldrar, poängterar Moore.

Få ett slut på könsdiskriminering i arbetslivet

Många kvinnor upplever fortfarande könsdiskriminering i arbetslivet, trots att det är olagligt. Att bilda familj och bli förälder är en viktig del av livet. Arbetsgivaren ska inte se en graviditet som ett problem utan som någonting positivt.

Ifall män oftare skulle ta ut en längre familjeledighet skulle allt fler arbetsgivare inte se det som en risk att anställa en kvinna.

- Bara för att en kvinna blir gravid ska det inte automatiskt betyda att hon inte skulle kunna avancera eller utvecklas i sitt arbete. En familjeledighet får inte heller resultera i anställningen upphör, påpekar Moore.
Kvinna sitter bakom en bärbar dator. Hon ser bekymrad ut och ser på en lapp som hon har i handen.
Kvinna sitter bakom en bärbar dator. Hon ser bekymrad ut och ser på en lapp som hon har i handen. Bild: Mostphotos stress,Jobb (musikstycke),arbete,kontorsanställda,kontor,kontorsarbete,datorer,Notebook,sittande,bärbara datorer,angst

Mycket beror på kulturen på arbetsplatsen. Ifall arbetsgivaren inte ser familjebildning som någonting positivt så blir det också svårt för arbetstagaren att trivas på en arbetsplats som inte har likadana värderingar som en själv.

- Vi behöver en mer jämlik fördelning av familjeledigheterna mellan mammor och papppor. Ifall män oftare skulle ta ut en längre familjeledighet skulle allt fler arbetsgivare inte se det som en risk eller ett problem att anställa en kvinna, säger Moore.

Tala mer positivt om familjelivet

Många kvinnor upplever också att de har blivit en bättre arbetstagare och mer effektiva på jobbet efter att de blivit föräldrar. Man lär sig att prioritera saker och ting bättre. Familjelivet kan ge nya perspektiv och insikter som också kan vara till nytta i arbetslivet.

Mor och barn ritar
Mor och barn ritar Bild: shalamov/Mostphotos föräldrar,barn (familjemedlemmar)

- Ofta pratar vi väldigt negativt om de hektiska småbarnsåren. Vi behöver mer positiva diskussioner om ämnet och om hur man på bästa sätt kunde kombinera familj och arbete. För det är fullt möjligt att göra det.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP