Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria håller presidentval en vecka försenat - ung befolkning har att välja mellan över 70-åriga toppkandidater

Nigerias sittande president Muhammadu Buhari och hans hustru Aisha Buhari var bland de första väljarna i deras vallokal i Buharis födelsestad Daura i delstaten Katsina, norra Nigeria.
Nigerias sittande president Muhammadu Buhari och hans hustru Aisha Buhari var bland de första väljarna i deras vallokal i Buharis födelsestad Daura i delstaten Katsina, norra Nigeria. Nigerias sittande president Muhammadu Buhari och hans hustru Aisha Buhari var bland de första väljarna i deras vallokal i Buharis födelsestad Daura i delstaten Katsina, norra Nigeria. Bild: AFP / Lehtikuva Muhammadu Buhari,Nigeria

Valdagen i Afrikas folkrikaste nation började med nyheter om explosioner och skottlossning i de våldsplågade nordöstra delarna av landet. Kampen om presidentposten står mellan två gamla politiska veteraner, trots att över hälften av de registrerade väljarna är under 35.

Då Nigerias sittande president Muhammadu Buhari hade lagt sin röst i vallokalen i sin födelsestad Daura, frågade en journalist honom om han var beredd att gratulera sin rival ifall rivalen skulle vinna valet.

- Jag kommer att gratulera mig själv. Det är jag som kommer att segra, sade Buhari.

Därefter kontrollerade han skämtsamt sin fru Aishas valsedel för att se vem hon röstat på.

76-årige Buhari tillträdde presidentposten i maj 2015, men har tillbringat en stor del av sin senaste mandatperiod i London där han vårdats för okända åkommor. Den pensionerade generalmajoren var statschef i Nigeria också från slutet av 1983 till hösten 1985 efter en militärkupp.

Av drygt 84 miljoner registrerade väljare får 72,7 miljoner delta i söndagens val, eftersom de hämtat sina väljarkort i tid.

PDP-anhängare under ett valmöte för Atiku Abubakar i Lagos den 12 februari.
PDP-anhängare under ett valmöte för Atiku Abubakar i Lagos den 12 februari. PDP-anhängare under ett valmöte för Atiku Abubakar i Lagos den 12 februari. Bild: AFP / Lehtikuva Nigeria,Atiku Abubakar

De har i princip 73 presidentkandidater att välja mellan, men kampanjen har helt dominerats av de två huvudpartierna, Buharis All progressives congress (APC) och People's democratic party (PDP) med Atiku Abubakar i spetsen. De har den partiapparat som behövs för att vinna ett val i Nigeria.

Både den före detta vicepresidenten Abubakar, 72 och Buhari kommer från den norra, huvudsakligen muslimska delen av landet, så etnicitet och religion spelar mindre roll i det här valet än i tidigare val.

Valresultatet mellan dem väntas bli jämnt.

Ungdomsarbetslösheten, korruptionen och våldet är viktiga valfrågor

Nigeria är Afrikas största ekonomi och kontinentens största oljeproducent, men hela samhället genomsyras av korruption. Man har misslyckats med att investera oljeinkomsterna så att de skulle gynna utvecklingen och befolkningen på bästa sätt.

Väljare får sina handlingar kontrollerade utanför en vallokal i Port Harcourt, i södra Nigeria.
Väljare får sina handlingar kontrollerade utanför en vallokal i Port Harcourt, i södra Nigeria. Väljare får sina handlingar kontrollerade utanför en vallokal i Port Harcourt, i södra Nigeria. Bild: AFP / Lehtikuva Nigeria

Ekonomin gick in i en svacka 2016 och återhämtningen har varit långsam. Ett stort problem är arbetslösheten, speciellt bland de unga. Siffrorna är osäkra, men enligt officiella nigerianska siffror låg ungdomsarbetslösheten på knappt 37 procent i slutet av 2018.

Båda kandidaterna har anklagats för korruption. Oppositionspartiets kandidat, affärsmannen Atiku Abubakars politik beskrivs som mera marknadsorienterad och president Buharis mera som en mitten-vänster-politik.

Buhari har återigen lovat tuffa tag mot korruptionen och mot de militanta islamisterna i norr. Han har också lovat stora infrastrukturprojekt och program för social mobilitet.

Abubakar har talat varmt för privatiseringar av statliga företag och han har lovat att sätta fart på ekonomin och skapa miljontals nya jobb. Men en del misstänker att hans seger kunde leda till ännu större ojämlikhet i det redan ytterst ojämlika landet.

Uppskjutet val kan leda till lågt valdeltagande

Presidentvalet i Nigeria skulle ju egentligen ha ägt rum för en vecka sedan, men sköts upp bara fem timmar innan vallokalerna skulle öppna.

Valkommissionen angav logistiska utmaningar som anledning till beslutet, men beslutet orsakade förstås bitter kritik och många misstankar och konspirationsteorier.

Eftersom väljarna i Nigeria måste söka sig till vallokalerna på sina hemorter för att få delta i val, så finns det stor risk för att många inte kan eller orkar företa sig den resan en gång till.

En ung kvinna lägger sin röst i Yola, delstaten Admawa i nordöstra Nigeria.
En ung kvinna lägger sin röst i Yola, delstaten Admawa i nordöstra Nigeria. En ung kvinna lägger sin röst i Yola, delstaten Admawa i nordöstra Nigeria. Bild: AFP / Lehtikuva Nigeria,val

Ett problem på valdagar, speciellt i nordöstra Nigeria, är våldet.

I delstaten Borno och dess huvudstad Maiduguri, där islamistgrupper som Boko Haram härjar, rapporterades om explosioner redan innan vallokalerna öppnade.

I den angränsande delstaten Yobe, berättade invånare i småstaden Geidam hur de tvingats fly undan en islamistattack.

- Vi har flytt, tillsammans med våra fruar och barn och hundratals andra. Vi är på språng och gömmer oss i skogen, sade Ibrahim Gobi till nyhetsbyrån Reuters över telefon.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC

Läs mera:

Presidentvalet i Nigeria skjuts upp – beskedet kom bara timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat

Presidentvalet i Nigeria har skjutits fram med en vecka, bara fem timmar innan vallokalerna skulle ha öppnats i Afrikas folkrikaste land. Valkommissionens överraskande beslut får hård kritik och oppositionen anklagar president Muhammadu Buhari för försök att minska valdeltagandet nästa lördag, vilket skulle gagna honom själv i ett ytterst jämnt val

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes