Hoppa till huvudinnehåll

Norrena & Frantz: "Hon är bortskämd, självcentrerad och fattig som en kyrkråtta" - Publikens berättelser om förhållandet till sina vuxna barn

Två kvinnor sitter vända mot varandra och pratar och gestkulerar
Två kvinnor sitter vända mot varandra och pratar och gestkulerar Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press syskon,syskonskap,relationer

Att man som vuxen ibland kritiserar sina föräldrar är inte helt ovanligt. Men får föräldrar tala illa om sina vuxna barn? Och hur ärlig kan man egentligen vara?

Relationspodden Norrena & Frantz fokuserar denna vecka på förhållandet till ens vuxna barn, en relation som inte alltid är helt okomplicerad.

Två leende kvinnor framför ljus bakgrund
Relationspodden frågade vad du egentligen tycker om dina vuxna barn. Två leende kvinnor framför ljus bakgrund Bild: Ilmari Fabritius Hannah Norrena,Eva Frantz,podcast

Många av er är lyckligt lottade med ett varmt och harmoniskt förhållande till de vuxna barnen. Ni är stolta och imponerade över deras livsval och utmaningar. Ni har tät kontakt och hjälper varandra vid behov.

Men en hel del berättelser visar också att vuxna barn sällan har tid att umgås med sina föräldrar. Ibland är föräldrarna tvungna att stå ut med mycket negativ kritik.

De vuxna barnen visar ett respektlöst, självcentrerat beteende och får föräldrarna att känna sig odugliga och icke behövda.

Här är era berättelser!

För bråttom för att umgås med sina föräldrar

Min son är 43 år, gift och har barn och jobb. Jag förstår att han har fullt upp med sitt liv men det vore ju roligt om han ens ringde ibland. Då jag ringer känns det alltid som om jag är i vägen, att han inte riktigt har tid med mig.

Försöker hjälpa till där jag kan, men det känns lite ensidigt ibland då jag inte får nån hjälp tillbaka. Vill ju inte belasta dem med mer jobb då de har så mycket från förr.
Mommo, 69

Jag är nog besviken på hur lite mina barn nuförtiden har tid för mig. Jag har gjort allt för dem i 20 år och nu har de inte tid för mig. Jag duger nog som barnvakt men om jag vill prata lite mer så finns det alltid något annat som är viktigare.

Barnbarnen tycker om mig och vi har en fin relation. Men jag är rädd för att när de växer upp och inte är intresserade av fammo längre så finns det ingen som bryr sig mer. Kanske det är naturens gång, men det känns lite orättvist. Ättestupan nästa.
Fammo

Jag duger nog som barnvakt, men om jag vill prata lite mer så finns det alltid något annat som är viktigare.
Äldre kvinna och en pojke i lågstadieåldern läser tillsammans.
Utnyttjar du mommo som en stand by-barnvakt? Äldre kvinna och en pojke i lågstadieåldern läser tillsammans. Bild: Mamopictures 2015 barn (måttenhet),läsning,mormor,farmor,far- och morföräldrar,föräldrar,barnbarn,lärare,glasögon,pojkar,Kvinna,böcker,Åldrande,Syn,kärlek,gemenskaper,Lärande,hjälpa

Jag har två vuxna döttrar i 30-årsåldern. Har gett dem ett tryggt hem, hjälpt dem i allt från läxläsning, vid tonåren kört och hämtat dem hit och dit, betalat deras studier och hyror för studentbostäderna. Båda har bra utbildning, jobb och egna familjer.

Men jag har tydligen ändå misslyckats på något sätt eftersom jag nu är "kastad på sophögen". Jag behövs inte längre. Känns inte roligt. Har också under en lång tid blivit "hånad" för mina engelska- och datorkunskaper.
Ledsen, 57

Stolt och imponerad över sina vuxna barn

Djupt imponerad och ödmjuk inför deras utmaningar och val. Glad åt deras hjärtliga kommunikation. Stolt över deras gärningar. Rädd att de ska bli sårade eller sargade.
Pappa, 60

Vilken känsla att komma hem till sin vuxna dotter, mötas av en färdigt bäddad säng och en ren handduk.

Jag har 2 döttrar, 26 och 33 år. De är båda välutbildade med krävande jobb där de stöder och hjälper utsatta barn/ungdomar. Deras humor är snabb och rolig. Även fast åldersskillnaden är stor så har de alltid kommit mycket väl överens. Jag är så otroligt stolt över dem och säger det även till dem ofta.

Har gett massor med positiv berömmelse och kärlek till dem. Vi har ett så bra förhållande. Vi samtalar ofta om allt möjligt. De säger till om de tycker att jag tänker för snävt. Jag är enbart tacksam för mina fina flickor.

Carola, 63 år
Förväntar sig att man ska vara evig, gratis barnvakt, så att hon ska få vila upp sig. Nedvärderande kritik ska man stå ut med.

Jag är så stolt över mina vuxna döttrar. En fantastisk upplevelse var när jag besökte dem i deras respektive hem när de bodde på annan ort.

Vilken känsla att komma hem till sin vuxna dotter, mötas av en färdigt bäddad säng och ren handduk. Att sen få sätta sig till bords och bli serverad middag och ett glas vin, vilken lyx! Då känner man att man som mamma nog måste ha gjort något rätt.
Lilla mamman, 62

Måste stå ut med mycket kritik

Bortskämda, jagcentrerade, åtminstone den ena. Förväntar sig att man ska vara evig, gratis barnvakt, så att hon ska få vila upp sig. Nedvärderande kritik ska man stå ut med.

Stackarn är så trött efter jobb och 1,5 timme gym, så hon orkar ingenting. Och så ska man tycka synd om henne, för att hon slängt bort 10 år av sitt liv och är fattig som en kyrkråtta. Usch!
Slash, 65 år

Arg kvinna skriker i telefonen.
Arg kvinna skriker i telefonen. Bild: Luis Louro Kvinna,Mobiltelefoner och -apparater,bli arg,vrede,medelålder

32-åringen är fräck och saknar respekt. Blondingumman som inte har nån diskussionsförmåga visar sur min mest hela tiden. Suck. Avstånd. Inget annat funkar.
Morsanx, 63 år

Ärlig kritik kan få dig att inse dina brister

Mitt vuxna barn är min bästa läromästare och bästa vän. Hen kan säga saker som absolut sårar men när att jag har tänkt på saken en stund så ligger det ju såklart något vettigt i kritiken. Att lyssna på feedback är utvecklande, också för den äldre generationen.

Såklart finns det jobbiga vuxna barn som kanske haft föräldrar som skämt bort dem, föräldrar som nu får skörda den sådden. Men nog finns det också många slöa föräldrar som hellre stagnerar än gör något annorlunda.
Pia, 53 år

Ingen självklarhet att ställa upp som barnvakt

Vi har fem vuxna barn och sex barnbarn. Jag upplever inga problem med relationen till våra barn och respektive. När det gäller att ställa upp som barnvakt har jag varit tydlig med jag inte alltid har möjlighet till det.

Jag har ett krävande jobb och jobbar 100%. Mina barn förstår det här jättebra. Vi har en okomplicerad och bra relation i vår familj.

Självklart ställer jag upp om det krisar med barnbarnen när det gäller barnvakt, men det är ingen automatik att ringa fammo/mommo och fråga om jag ställer upp.

Jag älskar mina barn och barnbarn, det är det bästa livet gett, men man kan inte finnas där 24/7. Barnen är kärleksfulla mot oss, sina syskon och tar väl hand om sina barn. Jag är tacksam.
Let your mommo decide

Mor/farföräldrar med barnbarn
"Barnbarn är livets efterrätt" Mor/farföräldrar med barnbarn Bild: Pixabay mormor,farmor,farfar,barnbarn,morfar

Uppmuntrar och kritiserar inte i onödan

Har bara gott att säga om min dotter. Jag har varit ensamstående mamma hela hennes liv. Hon har jättemycket jobb, men ringer eller mailar varje dag, vi bor båda i Helsingfors. Hon har sällan tid att besöka mig, men när hon och hennes familj gör det, äter vi middag, tittar på gamla familjefilmer osv.

Vi brukar också ses på stan på en sallad eller kaffe. Hon berömmer mig för att jag kan använda min surfplatta lite. Hon skulle aldrig kritisera mina klädval, är allmänt hövlig.

Vi kommer mycket väl överens då vi reser tillsammans. Min dotter och mitt barnbarn är hela mitt liv, jag är mer än tacksam över dem.
Lycklig mor och mormor, 81 år

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP