Hoppa till huvudinnehåll

Guld och personbästa för Silja Andersson – Nathalie Blomqvist dubbelmästare i FM

Nathalie Blomqvist representerar IK Falken.
Nathalie Blomqvist, Nathalie Blomqvist representerar IK Falken. Bild: Yle/Antti Koivukangas friidrott

Det blev en lyckad dag för stavhopparen Silja Andersson under junior-FM i Joensuu. Andersson hoppade hem guldet och satte dessutom personligt rekord med tre centimeter. För Nathalie Blomqvist blev det guld även på 800 meter.

17-åringarnas stavfinal blev en kamp mellan Silja Andersson från Esbo IF och Emma Rovansalo från Hyvinkään Seudun Urheilijat.

Båda gick över 378 i sista försöket men på 383 var det bara Andersson som klarade. Andersson tog den höjden i första försöket och förbättrade sitt personliga rekord inomhus med tre centimeter.

I januari klarade hon 380 i en tävling i Helsingfors. Utomhus är Anderssons personliga rekord 352 från ifjol.

Skip Instagram post

Nytt guld för Blomqvist

För Nathalie Blomqvist från IK Falken blev det två guld under helgen i Joensuu. I går vann hon 1500 meter i klassen damer 19 år och det följde hon upp med ett guld även på 800 meter.

Lika överlägsen var segern inte i dag men Blomqvist vann till slut med nästan fem sekunder före Jemima Forss. Blomqvists segertid blev 2.11,29 vilket är ungefär en sekund från det personliga rekordet.

– Tiden är bra med tanke på att jag drog hela loppet och ingen kunde utmana mig. Jag är ändå missnöjd över att jag inte kom under 2.10, säger Blomqvist på förbundets webbplats.

På samma distans för i klassen herrar 22 år gick guldet till Alex Rauhala från Vasa IS. Rauhala var förhandsfavorit och vann på det nya säsongsbästat 1.56,21.

– Jag har varit sjuk så jag ville inte gå ut allt för hårt men ville ändå ligga i täten hela tiden, säger han.

Skip Instagram post

25 år gammalt rekord förpassades till historien

I 17-åringarnas längdfinal slog Nea Lento från Tampereen Pyrintö till med finländskt rekord. I den sista omgången hoppade hon hela 624 vilket är tre centimeter längre än Johanna Halkoahos rekord i åldersklassen från 1994.

– I sista hoppet fungerade avstampet utmärkt, säger Lehto.

Även Lento tog två guld i FM. På lördagen vann hon även 17-åringarnas tresteg.

Samtliga resultat från junior-FM hittar ni här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport