Hoppa till huvudinnehåll

Hakolas vurpa fullbordade finländskt platt fall – medaljförhoppningar byttes mot sjunde plats

Ristomatti Hakola med ryggen mot kameran i målområdet efter misslyckandet i lagsprint.
Ristomatti Hakola var omåttligt besviken efter medaljmissen i lagsprinten. Ristomatti Hakola med ryggen mot kameran i målområdet efter misslyckandet i lagsprint. Bild: Lehtikuva Ristomatti Hakola

För första gången i VM-sammanhang blev Finland utan medalj i lagsprint. Herrarnas placering blev samma som damernas, sjua, efter en tävling där Iivo Niskanen inte var på topp och Ristomatti Hakola föll under slutsträckan.

VM i Seefeld har fått en dyster start för den finländska truppen. Medaljsaldot visar fortfarande noll och efter sex tävlingar i längdåkning tyder det mesta på att utdelningen blir klenare än i de två senaste stora mästerskapen.

Lagsprint brukar vara synonymt med finländska medaljer men inte ens den tävlingsformen gav utdelning i Seefeld. Också herrarnas final blev en besvikelse, när den inleddes en kvart efter att Finlands damer blivit sjua i sin tävling.

Medaljchansen fanns kvar ännu en bra bit in på slutsträckan, då Finland var med i den samlade sextett som gjorde upp om tätplatserna.

Då var olyckan framme. Ristomatti Hakola föll, täten stack iväg och Finland kom till slut i mål som sjunde lag.

– Jag kan inte komma ihåg när jag skulle ha grämt mig så mycket. Nu känner jag mig helt fräsch dessutom, jag har krafter kvar, säger Hakola till Yle efter målgång.

– Jag kom in i kurvan med Halfvarsson på utsidan och Pellegrino framför mig, och min skida träffade en stav. När den glider på en hal stav går det inte göra något, säger Hakola.

Stämde inte för passiv Niskanen

Men inte heller annars gick den finländska finalinsatsen enligt planerna. Tanken var att Iivo Niskanen skulle köra hårt på sina sträckor och bädda för ankaret Hakola, men så gick det inte. Niskanen hade uppenbarligen bränt en del av sitt krut när han i går blev fyra på 30 kilometer.

– Han är passiv, det verkar som om allt inte skulle stämma för honom i dag, analyserade Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm under Niskanens sista sträcka.

Iivo Niskanen åker i kvaltävlingen i lagsprint i Seefeld.
Iivo Niskanen var inte i bästa slag under lagsprintdagen i Seefeld. Iivo Niskanen åker i kvaltävlingen i lagsprint i Seefeld. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Inför slutsträckan var tätlagen och favoriterna i stället samlade och Ristomatti Hakola gav sig ut tillsammans med de andra ländernas största sprintkanoner som tog sig fram i ett väldigt långsamt tempo. Ett otacksamt läge.

– Det grämer. Vi hade kommit också överens om att jag skulle ge över åt "Rise" i ledning men det gick inte, sade Iivo Niskanen som också klagade på sina skidor.

Kläbo tillbaka på tronen

Med Hakola nere för räkning var det i stället de andra förhandsfavoriterna som gick en hård segerstrid. Johannes Hösflot Kläbo blev dubbelmästare när han såg till att det blev norsk triumf i guldkampen. Silvret gick till Ryssland och bronset togs av Italien.

Kläbo vann också den individuella sprinten i torsdags men precis som Emil Iversen var han överraskande blek i skiathlontävlingen.

Nu var duon betydligt vassare. Den norska skidkungen slog Rysslands Aleksandr Bolsjunov och italienaren Federico Pellegrino i spurten och säkrade det femte norska guldet av sex möjliga i längdskidåkningen i Seefeld.

En förlorare var den omsusade svensken Calle Halfvarsson som fick ge sig i den tajta medaljstriden och förde sitt lag i mål på en fjärde plats.

Ändå klart bättre än Finland där det nedslagna ankaret fick leta ett tag för att hitta ljuspunkter.

– Visst är det OS om tre år, undrar Ristomatti Hakola.

Final lagsprint herrar:

1. Norge 18.49,86
Emil Iversen / Johannes Hösflot Kläbo
2. Ryssland +1,88
Glen Retivikh / Aleksandr Bolsjunov
3. Italien +4,03
Francesco De Fabiani / Federico Pellegrino
4. Sverige +4,73
5. Frankrike +9,13
6. Österrike +23,84
7. Finland +27,52
Iivo Niskanen / Ristomatti Hakola
8. USA +28,56
9. Slovenien +1.21,77
10. Kanada +1.40,99

Läs också

Nyligen publicerat - Sport