Hoppa till huvudinnehåll

Inga problem i kvalet – Finland med reserven Kyllönen till damfinal, herrarna vann sitt heat

Anne Kyllönen skidar i VM-kvaltävlingen i lagsprint.
Anne Kyllönen gjorde sitt i kvalet och tog sig tillsammans med Krista Pärmäkoski till eftermiddagens VM-final i lagsprint. Anne Kyllönen skidar i VM-kvaltävlingen i lagsprint. Bild: Lehtikuva Anne Kyllönen

Klockan nio i går kväll fick Anne Kyllönen beskedet. Hon får rycka in och ta plats i den finländska duon som jagar VM-medalj i lagsprint. Drygt tolv timmar senare klarade hon och Krista Pärmäkoski av kvalet utan problem. Också Finlands herrduo gick enkelt vidare.

Med Kerttu Niskanen i sjukstugan och isolerad från resten av den finländska truppen var det i stället Anne Kyllönen som åkte tillsammans med Krista Pärmäkoski i kvalet i VM-tävlingen i lagsprint i Seefeld.

– Klockan nio i går kväll fick jag veta att jag startar. Jag var reserv och eftersom man inte riktigt vet i den här grenen var jag beredd. Men några skidor hann jag inte testa, berättar Anne Kyllönen för Yle.

– Tidtabellen var tajt, men lyckligvis tycker jag om att tävla, konstaterar Kyllönen.

Finlands damer fanns i det första av två kvalheat och klarade av att ta sig till final utan problem. De finländska åkarna slutade trea i sitt lopp, slagna av Sverige och Norge. Snabbast i heatet var svenska duon Stina Nilsson–Maja Dahlqvist.

Finalföret passar Finland

Finländska ankaret Krista Pärmäkoski knäppte på mållinjen det tyska laget och grejade en tredje plats.

– Helt okej gick det, men mycket vassare behöver vi vara i finalen, sammanfattar Krista Pärmäkoski för Yle.

– Det är en utmanande bana och föret var snabbt. Föret blir långsammare till finalen och det borde passa vårt lag, säger Pärmäkoski.

Positivt för Finland var också att växlingarna blev allt bättre under kvaltävlingens gång.

Det andra kvalheatet vanns av Ryssland närmast före Schweiz och Slovenien.

Finlands herrlag hade en ännu enklare väg till finalen. Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola åkte i det andra heatet och var etta i mål närmast före Frankrike och Italien.

– Allt känns bra. Det blir en väldigt intressant final, säger Niskanen till Yle efter kvalet.

Framför allt herrarnas insats i kvalet höjde förväntningarna på att Finlands medaljkonto i VM öppnas när finalerna i lagsprint avgörs med start klockan 12.30.

Läs också