Hoppa till huvudinnehåll

Mellan 130 och 150 döda av hembränd sprit i Indien - dödssiffran fortsätter att stiga

Kvinnor samlade runt dödsoffren i en by i distriktet Golaghat, i Assam, i fredags den 22 februari.
Kvinnor samlade runt dödsoffren i en by i distriktet Golaghat, i Assam, i fredags den 22 februari. Kvinnor samlade runt dödsoffren i en by i distriktet Golaghat, i Assam, i fredags den 22 februari. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,hembränt

Dödssiffran riskerar att stiga ytterligare bland dem som köpte hembränd sprit i delstaten Assam, i nordöstra Indien i torsdags. De flesta offren arbetar på lokala teodlingar och många av dem är kvinnor.

På torsdagen utbetalades veckolönen till arbetarna på teodlingar i distrikten Golaghat och Jorhat i Assam. En del av arbetarna köpte hembränd sprit och drack upp den rätt snabbt. De första dog av spriten redan på torsdag kväll.

Många av dödsoffren och de insjuknade är kvinnor, eftersom största delen av arbetarna på teodlingar är uselt avlönade kvinnor.

BBC intervjuade en manlig patient på distriktssjukhuset i Golaghat som hade köpt sprit på en teodling på torsdagen.

En man vårdas på sjukhuset i distriktet Golaghat, Assam, efter att han druckit av den giftiga spriten. Bilden tagen lördagen 23.2.
En man vårdas på sjukhuset i distriktet Golaghat, Assam, efter att han druckit av den giftiga spriten. Bilden tagen lördagen 23.2. En man vårdas på sjukhuset i distriktet Golaghat, Assam, efter att han druckit av den giftiga spriten. Bilden tagen lördagen 23.2. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,hembränt

- Jag hade köpt en halv liter vin och drack det innan jag åt. Först var allt normalt, men efter ett tag började huvudvärken. Huvudvärken blev så kraftig att jag inte kundä äta eller sova.

På fredag morgon hade mannen också smärtor i bröstet. Hans fru tog honom till teplantagets egna klinik och han skickades vidare till distriktssjukhuset.

Flera gripna

Olika källor uppger litet olika dödssiffror och det är oklart om det beror på när man har fått informationen eller vem som gett den.

Nyhetsbyrån AFP citerar poliskällor i Assam som säger att minst 133 människor dött av den giftiga spriten. Nyhetsbyrån AP hänvisar till både polisen och sjukhus i distrikten Golaghat och Jorhat och de uppger att dödssiffran redan har stigit till 150.

Dessvärre kan antalet döda stiga ytterligare, eftersom uppemot 200 människor fortfarande vårdas på sjukhus och en del av dem är i kritiskt tillstånd.

En manlig patient tillsammans med hans fru i sjukhuset i Golaghat på lördagen.
En manlig patient tillsammans med hans fru i sjukhuset i Golaghat på lördagen. En manlig patient tillsammans med hans fru i sjukhuset i Golaghat på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,hembränt

BBC har talat med en polischef i Golaghat som säger att man beslagtagit en och en halv liter sprit i det hem där polisen misstänker att den giftiga spriten tillverkats.

Prov av spriten har skickats för analys.

Åtminstone tio personer som har koppling till spriten har gripits. Också två tjänstemän med övervakningsansvar har gripits.

Den dödligaste tragedin till följd av hembränt sedan 2011

Det är inte ovanligt att fattiga indier dör till följd av illegalt framställd alkohol.

De indiska hembrännarna spetsar ofta drycken med metanol.

Så sent som för två veckor sedan dog runt 100 människor av ett parti hembränt i delstaterna Uttar Pradesh och Uttarakhand i norra Indien.

Indiska myndigheter uppskattar att ungefär 40 procent av den alkohol som konsumeras i Indien är illegalt framställd.

Enligt BBC är den senaste tragedin i Assam ändå den dödligaste tragedin kring hembränt sedan 2011. Då dog över 170 människor då de hade druckit av ett parti hembränd alkohol.

Källor: AP, AFP, BBC