Hoppa till huvudinnehåll

Påven lovar ta itu med sexuella övergrepp mot barn - företrädare för offren kräver konkreta åtgärder

Påven Franciskus under en bön på tredje dagens av konferensen i Vatikanen om sexuella övergrepp mot barn.
Påven Franciskus under en bön på tredje dagens av konferensen i Vatikanen om sexuella övergrepp mot barn. Påven Franciskus under en bön på tredje dagens av konferensen i Vatikanen om sexuella övergrepp mot barn. Bild: EPA-EFE/VINCENZO PINTO Franciskus,påvar,Sexuella övergrepp inom Romersk-katolska kyrkan

Påven Franciskus lovar ta itu med varje enskilt fall av sexuellt övergrepp mot barn som begåtts av präster inom den katolska kyrkan.

Påven kom med löftet då han avslutade en fyra dagar lång konferens i Vatikanstaten om sexuella övergrepp mot barn - ett brott som han säger för tankarna till forntidens hedniska riter där man offrade människor, som enligt påven ofta barn.

- Om det inom kyrkan dyker upp ens ett enda fall av övergrepp - vilket i sig är ett illdåd - kommer fallet att bemötas med yttersta allvar, lovade Franciskus.

Påven beskyllde de präster som förgriper sig på barn för att vara Satans verktyg.

Påven Franciskus deltar i en bön tillsammans med kardinaler på tredje dagen av konferensen om sexuella övergrepp mot barn inom katolska kyrkan.
Påven Franciskus deltar i en bön tillsammans med kardinaler på tredje dagen av konferensen om sexuella övergrepp mot barn inom katolska kyrkan. Påven Franciskus deltar i en bön tillsammans med kardinaler på tredje dagen av konferensen om sexuella övergrepp mot barn inom katolska kyrkan. Bild: EPA-EFE/VINCENZO PINTO Franciskus,Sexuella övergrepp inom Romersk-katolska kyrkan

Offren är kritiska

Påvens löften till trots har företrädare för offren kritiserat honom för att han ägnade en stor del av det avslutande talet till att förklara att sexuella övergrepp mot barn förekommer överallt och inte bara inom kyrkan.

Offret Jean-Marie Furbringer säger att det är prästerligt babbel att skylla på djävulen. Han beskyller påven för att undvika att ta itu med kyrkans problem.

- Vi är inte överraskade, men vi är besvikna, säger Furbringer.

Anne Barrett-Doyle från den USA-baserade aktivistgruppen Bishopaccountability säger att påvens tal var en förlamande besvikelse.

- När världens katoliker ropar efter konkret förändring kommer påven i stället med ljumma löften som vi har hört förr, säger hon i ett uttalande.

Påven sade senare i sitt traditionella söndagstal på Petersplatsen att det var oförsvarbart då man tidigare tystade ned övergrepp och skyddade de skyldiga.

Påven Franciskus och biskopar under den tredje dagen av konferensen om sexuella övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan.
Påven Franciskus och biskopar under den tredje dagen av konferensen om sexuella övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan. Påven Franciskus och biskopar under den tredje dagen av konferensen om sexuella övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan. Bild: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT Vatikanstaten,sexuella övergrepp mot barn,Sexuella övergrepp inom Romersk-katolska kyrkan,Rom,påvar,Påve,Franciskus,Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp

Konferensen om övergrepp mot barn samlade kring 200 katolska biskopar och ledare från hela världen.

Deltagarna fick ta emot en färdplan med förslag på hur man ska ta itu med övergrepp. Förslagen handlar bland annat om regler för präster och utbildning av personal så att de lägger märke till övergrepp. Ett av förslagen är att informera polisen.

Att fallen ska utredas av polisen och inte av kyrkan är något som Tim Lennon som leder en stödgrupp för offer i USA kräver. Han anser vidare att biskopar som gjort sig skyldiga till övergrepp eller som mörkar dem borde avskedas.

Källor: BBC, Reuters, AFP, AP