Hoppa till huvudinnehåll

Pippi Långstrumps papegoja är död

Papegojan från Pippi på de sju haven, Douglas har dött.
Papegojan från Pippi på de sju haven, Douglas har dött. Pippi Långstrump

Den ljusröda arapapegojan Douglas, som medverkade i filmen Pippi Långstrump på de sju haven från 1970, dog på lördagen i zoologiska trädgården i Karlsruhe i Tyskland. Enligt zoodirektören Matthias Reinschmidt var dödsorsaken ålderdomssvaghet. Douglas blev 51 år gammal.

Trots att Douglas var en hanne, fick den i filmen namnet Rosalinda. Den tillhör ett band sjörövare som tagit Pippis pappa, kapten Efraim Långstrump till fånga. Papegojan sätts i samma cell med honom för att försöka ta reda på var kapten Långstrump gömt sin skatt.

Efter sin filmroll fick Douglas-Rosalinda så småningom ett hem på Tropikhuset i Jönköping och därefter i terrariet i Folkets park i Malmö. Våren 2016 konstaterade svenska Jordbruksverket att terrariet var alltför litet, och ett tag hotades Douglas av avlivning.

Papegojan från Pippi på de sju haven, Douglas har dött. På bilden är presenteras Douglas för besökare på Karlsruhe zoo den 11 maj 2016. I bakgrunden zoodirektören  Matthias Reinschmidt.
Papegojan Douglas presenteras för besökare på Karlsruhe zoo den 11 maj 2016. Närmast bakom papegojan ses zoodirektören Matthias Reinschmidt. Papegojan från Pippi på de sju haven, Douglas har dött. På bilden är presenteras Douglas för besökare på Karlsruhe zoo den 11 maj 2016. I bakgrunden zoodirektören Matthias Reinschmidt. Pippi Långstrump

När det blev känt, erbjöd sig tiotals djurparker att ge Douglas ett nytt hem. Valet föll på Karlsruhe Zoo, dit papegojan kom i maj 2016 och togs emot av stadens borgmästare och en barnkör. En smula överraskande blev gojan en av parkens speciella attraktioner.

Föreståndaren för terrariet i Malmö, Frank Madsen, uppger att Douglas hade en vokabulär på 50 ord, kunde steppa och vinka hejdå med ena foten till publiken.

Djurskötaren Maria Rüssel vid Karlsruhe Zoo säger att Douglas var en toppenkaraktär som hon utvecklade en "äkta vänskap" med.