Hoppa till huvudinnehåll

VM-drömmen gick i kras – Finlands ledning höll inte mot Ryssland

Alexander Madsen och Dmitry Kulagin kämpar om bollen
Alexander Madsen och Dmitry Kulagin kämpar om bollen Bild: /All Over Press Basket,Finlands herrlandslag i basket,Alexander Madsen,Dmitry Kulagin

Den sista kvalmatchen mellan Finland och Ryssland blev en riktig rysare. Finland ledde länge matchen men det höll inte. Ryssland gick till VM medan Finland får följa med mästerskapet från tv-soffan.

Förutsättningar inför den sista VM-kvalmatchen var enkla. Finland behövde en seger med tre poäng mot Ryssland för att gå vidare till VM i Kina.

Matchen utvecklade sig till en riktig thriller men till slut var Ryssland för starka och vann med 91–76. Det gör att Ryssland spelar i VM som avgörs mellan den 31 augusti och 15 september. För Finlands del blev det en fjärde plats i gruppen då tre lag går till VM.

– Jag är väldigt stolt över alla spelare i laget. Vi gav allt och det räckte inte, Ryssland var helt enkelt för svåra. Det grämer men sådan är idrotten, säger Shawn Huff till Yle efter matchen.

Pigg inledning av Finland

Ryssland hade hemmapublikens stöd i ryggen men det störde inte de finländska spelarna som var riktigt taggade i början av matchen. Laget gjorde det mesta rätt och ryckte upp en ledning på tolv poäng redan under den första tian.

Men ju längre den första halvleken led desto större blev scenförändringen. Ryssland kom tillbaka och åt sig närmare poäng för poäng. Då lagen gick till halvtidsvilan hade Finlands ledning minskat till endast en poäng.

Finland lät sig ändå inte lamslås av den ryska anstormningen. Efter paus var det igen Finland som tog kommandot. Sasu Salin, Juho Nenonen och Mikko Koivisto sänkte några viktiga trepoängsskott och Finland kom åt att rymma igen.

Tukka Kotti och Jamar Wilson
Finland hade läge greppet om segern. Tukka Kotti och Jamar Wilson Bild: Lehtikuva Basket,Finlands herrlandslag i basket,Tuukka Kotti,Jamar Wilson

Ryssland kom tillbaka en gång till

Inför den sista tiominutersperioden ledde Finland med sju poäng men det räckte inte. Ryssland kom tillbaka en gång till och efter att Mikko Koivisto missat tre frikast utjämnade laget matchen.

Då sju minuter återstod att spela tog Ryssland ledningen för första gången. Finland kom åt att kvittera en gång men sedan var matchen körd.

Ryssland spelade smart i slutminuterna och lät inte Finland komma till bra skottlägen.Samtidigt sänkte man sina trepoängare och det gjorde att siffrorna rann i väg på slutet.

– Det finns säkert många små saker som vi kunde ha gjort bättre i dag. Kanske lite mer press på bollen och bättre passningar men det är svårt att analysera just nu. Ett lag av Rysslands kaliber sätter också sina chanser, säger Huff.

Finlands bästa poängplockare i matchen var Jamar Wilson (18), Tuukka Kotti (13) och Mikko Koivisto (11). I Ryssland gjorde Dmitrij Kulagin 22 poäng.

Resultat:

Ryssland – Finland 91–76

Läs också