Hoppa till huvudinnehåll

600 Åbobor får ett framtida hem vid Helsingforsvägen nära Tomasbron: "Viktigt att svara på en växande efterfrågan på bostäder"

Arkitektens skiss över nya höghus vid Helsingforsgatan.
Skissbild över de planerade höghus, med vy från Helsingforsgatan. Arkitektens skiss över nya höghus vid Helsingforsgatan. Bild: Sigge Arkitekter Ab Åbo,nybygge i Åbo

Bostäder för upp till 600 personer får byggas i ändan av Helsingforsvägen i Åbo, vid en av stadens livligaste infarter.

Åbo stadsfullmäktige godkände detaljplanen som möjliggör bygget vid sitt möte på måndag kväll.

Höghusen med nio våningar kommer att bilda ett kvarter som begränsas av Helsingforsvägen, Lonttisvägen och Doppingvägen.

På tomten finns just nu ett äldre trähus från 1890-talet, som bör dokumenteras innan det får rivas, enligt krav från stadens museicentral.

Byggrätten uppgår till 30 000 kvadratmeter.

Karta över Helsingforsgatan i Åbo.
De nya höghusen bildar ett kvarter nära Tomasbron vid Helsingforsvägen. Karta över Helsingforsgatan i Åbo. Bild: Åbo stad Åbo,stadsplanering i Åbo

En parkering kommer att byggas på innergården och en cykelled planeras också på tomten.

Staden vill med de nya bostäderna lätta på bostadstrycket i Åbo och höja profilen vid området nära en av stadens mest synliga infarter.

Vänsterförbundet ville förkasta planen

Vänsterförbundet ogillade detaljplanen och föreslog vid måndagens möte att den förkastas.

Partiet hamnade ändå i minoritet, då de övriga partierna gav sitt stöd åt planen.

-Jag tycker planen för området har flera goda sidor, men innergården är alldeles för liten och saknar ett socialt utrymme att umgås i. Dessutom planeras inga grönväxter på gården, kritiserade Pirjo Rinne (Vf).

Åbos invånarantal har ökat med ungefär 2 000 personer årligen de senaste åren, och trenden förutspås hålla i sig också de kommande årtiondena.

Därför byggs och planeras det nya bostäder på flera håll i staden.

Flera ledamöter lyfte fram den tilltagande befolkningstillväxten i diskussionen.

-Vi ska komma ihåg att de här höghusen blir ett hem för 600 Åbobor. Det är viktigt att vi svarar på den växande efterfrågan på bostäder, så att våra bostadspriser inte skenar iväg på samma sätt som till exempel i Helsingfors, sade Ville Valkonen (Saml).

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland