Hoppa till huvudinnehåll

9-17-jobben kan minska i framtiden och flera blir sin egen chef - ny kurs i företagsamhet vid Novia i Åbo

Noviastuderande Max Lindholm och Alexander Eklund.
Max Lindholm och Alexander Eklund studerar på Novia. De tycker att det är bra att det ordnas kurser inom entrepenörskap. Noviastuderande Max Lindholm och Alexander Eklund. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Yrkeshögskolan Novia,Åbo,studerande

Vad tänker du på när du hör begreppen entrepenör och egen företagare? Ett fritt arbetsliv där du är din egen chef, och där du bestämmer dina egna arbetstider och arbetsuppgifter?

Eller tänker du på att jobba dygnet runt, oändliga pappershögar och byråkrati och stress över hur lönen kommer att bli den här månaden?

I vår erbjuder Novia i Åbo sina studerande en kurs inom entrepenörskap som ska utbilda dem i hur det fungerar att starta ett eget företag.

Kursen riktar sig till studerande inom företagsekonomi men också social- och hälsovård.

Men vad krävs det av den som vill bli entrepenör?

- Det första är att man brinner för det man tänker göra, för jag tror att man bara är bra på sådant man tycker om, säger företagare och futurist Niko Herlin.

Niko Herlin i studion.
Företagare Niko Herlin säger att vara egen företagare inte betyder så mycket byråkrati som många kanske tror. Niko Herlin i studion. Bild: Yle/Marie Söderman futurist

- När man startar ett företag ska man inte bara tänka på vad man kan tjäna pengar på, utan det måste utgå från något som man verkligen vill göra. Sen kräver det ju också lite bakmuskler - att man har tålamod att kämpa på även när det inte är så lätt, fortsätter Herlin.

Måste veta hur man startar ett företag

Novias kurs inom entreprenörskap, "Accelerator", har lockat flera deltagare. En av dem är blivande tradenomen Alexander Eklund, som ser ett eget företag som en möjlig framtidsplan.

- Jag tycker om att jobba i egen takt och göra saker enligt mina egna planer och idéer så det är väl kanske främst det som har gjort att jag har övervägt eget företag, säger Eklund.

Förutom att ha en god idé, säger Eklund att det som krävs för entreprenörer är att känna till hur man gör för att starta ett eget företag.

- Det har vi faktiskt träna på ganska mycket i den här skolan så man får en bra grund till det, säger Eklund.

Här för att stanna

Max Lindholm studerar företagsekonomi och har redan erfarenhet av att arbeta som egen företagare. Han tycker därför att det är bra att Novia satsar på kurser inom entreprenörskap.

- Det finns så många möjligheter inom företagsamhet. Jag sysslar själv med mitt egna företag genom att försöka lära mig så mycket som möjligt om det praktiska. Att man tillämpar den teori vi lär oss här i skolan i praktiken, säger Lindholm.

Chef.
Chef. Chef,arbetstagare,Human Resources

Lindholm menar att det är svårt att fastslå allt vad en entreprenör måste kunna i förväg.

- Med tiden lär sig vad man behöver för att klara sig i företagsvärlden, säger han och fortsätter.

Lindholm är övertygad om att eget företagande är här för att stanna. Han har själv tidigare haft eget företag som fotograf, men nu försöker han rikta in sig på att utveckla andra företags varumärken.

- Jag tror att många människor försöker hitta sin egen väg, och då kan företagsamhet vara lösningen, säger Lindholm.

Fokus på entreprenören

Hanna Guseff, lärare i företagsekonomi på Novia, säger att kursen har ett mera personvänligt grepp om företagsamhet än vad som är vanligt när man pratar om så kallade startup-företag, det vill säga nystartade företag.

- Oftast när man talar om startups så tänker man någonting ganska aggressivt växande, kanske fokus på teknologi och IT. Vårt företagarfokus ligger på individen, den som ska bli entreprenör, säger Guseff.

Enligt Guseff satsar Novia på entreprenörskap därför att branschen består av en sammanhållning av egenskaper som behövs i nästan alla arbetslivssammanhang idag.

Lärare Hanna Guseff.
Lärare Hanna Guseff säger att de flesta arbetsplatserna uppskattar en "entrepenörsanda". Lärare Hanna Guseff. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Yrkeshögskolan Novia,Åbo,lärare

- Det handlar om att kunna leda sig själv, att vara initiativrik och att kunna jobba under projekt och vara aktiv på sin arbetsplats.

Guseff säger att entreprenörskap inte enbart handlar om att starta eget företag, utan om att ta ansvar för det man håller på med. Det här är en egenskap som uppskattas på många arbetsplatser.

- De arbetsplatser jag har pratat med har sagt att det är jätteviktigt att människor som de anställer är initiativtagande och självledande, säger Guseff.

Kommer entrepenörskapet att ersätta det typiska 9-17-jobbet?

- När jag har pratat med futurister och andra som analyserar trender så säger de att man mera och mera går mot det att människor till exempel har ansvar för sina egna projekt. Man kanske inte kommer att jobba så mycket 9-17 utan arbetslivet håller helt enkelt på att förändras av många orsaker.

Kursen inom entreprenörskap som ordnas i vår skiljer sig från andra liknande kurser genom dess fokus på entreprenören och hens idéer.

Kursen är därför lämplig också för studerande inom social- och hälsovården och inte enbart företagsekonomer.

- En vinkel på den här utbildningen som gör den speciell är att den utgår ifrån vad kunden egentligen behöver. Det är kunden som ska berätta vilken företagsidé som ska utvecklas. Det är alltså den potentiella kunden som ska svara på frågorna och berätta vilka sorters tjänster eller produkter den behöver, säger Guseff.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland