Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Laine kan ha fått sin center, Nashville kontrade med att värva Mikael Granlund – NHL:s transferfönster åkte fast med buller och bång

Mikael Granlund.
Mikael Granlund. Bild: All Over Press Mikael Granlund

Kapprustningen i väst eskalerade rejält då transferfönstret stängde i NHL. Winnipeg Jets hann redan värva en center före Nashville gjorde sitt första drag – en affär som involverade Mikael Granlund. Yle Sportens Mattias Simonsen sammanfattar deadlinedagen i NHL.

Ur finländskt perspektiv var det två stora affärer som skulle äga rum på måndagskvällen.

1) Winnipeg Jets skulle shoppa in en center.
2) Nashville skulle trejda in Mikael Granlund.

Done and done.

I transferfönstrets sista stunder meddelade Nashville Predators att man bytt bort den unga schweiziska talangen Kevin Fiala för Mikael Granlunds tjänster.

Nashville hade redan tidigare uppgetts vara intresserad av att värva ytterligare en topp 6-forward och det var antingen Mikael Granlund eller Mark Stone som var aktuella.

Samtidigt som priset för Stone sköt i höjden blev Wild-forwarden Granlund mer och mer attraktiv för Predators. Granlund har noterats för 49 poäng under den pågående säsongen.

De exakta detaljerna i affären är fortfarande oklara. Tidigare under kvällen ryktades Nashville också vara villiga att göra sig av med Eeli Tolvanen.

I transferfönstrets absolut sista stunder uppdagades det dessutom att Philadelphia-bjässen Wayne Simmonds är på väg till "Smashville".

Snacka om att kampen om herraväldet i den västra konferensen kommer att bli ännu hetare.

Tidigare under kvällen hade Winnipeg nämligen slagit till.

Hayes Laines nya center?

Winnipeg, som tidigare blivit utan Matt Duchene, trejdade nämligen för Kevin Hayes. Med andra ord kan Patrik Laine ha fått en ny kedjekamrat, även om han de senaste matcherna fått mysigt med speltid i förstalinan.

Den nya Jets-centern Hayes kommer närmast från New York Rangers. I utbyte mot centerns tjänster skickade Winnipeg rivjärnet Brendan Lemieux och ett val i första rundan av draften 2019 till Manhattan.

Ifall Winnipeg vinner Stanley Cup i vår får Rangers ett ytterligare draft-val – i den fjärde omgången om tre år.

Vad ska Jets-fans tycka om affären då? Kevin Hayes är kanske inte det samma stjärnnamnet som den nya Columbus-centern Duchene, men ändå en spelare som är en klar förstärkning.

Patrik Laines måltorka fortsätter.
Patrik Laine kan ha fått sitt nya radarpar. Patrik Laines måltorka fortsätter. Bild: John Crouch/Icon Sportswire/AOP Patrik Laine

Den pågående säsongen ser ut att bli centerns poängmässigt bästa – med klar marginal dessutom – då Hayes har noterats för 14+28 på 51 matcher i Rangers-tröjan. Hayes är dessutom en storvuxen kille som kan skapa ytor för sina yttrar att utnyttja.

Något som åtminstone på pappret låter som en ”match made in heaven” för inte minst Patrik Laine.

Ur klubbens perspektiv handlar det om ett lånekontrakt. Hayes sitter på ett utgående kontrakt värt 5,175 miljoner dollar per säsong.

Med tanke på de tillgängliga namnen var Hayes ett av de bästa. Att centern skulle ha varit värd ett val i första omgången tvistar antagligen de lärda om, men för Winnipeg var det en värvning som behövdes.

High price – high reward. Hoppas man åtminstone i Manitoba.

Columbus fortsatte att roffa åt sig – också på otippad position

Columbus Blue Jackets har varit ett av de aktivaste lagen på transfermarknaden de senaste dagarna, och måndagskvällen var inget undantag.

Efter att ha köpt anfallarna Duchene och Ryan Dzingel ryktades GM Jarmo Kekäläinen vara intresserad av en back (enligt uppgift Niklas Kronwall) men köpte istället först en målvakt.

Vem då? Keith Kinkaid. New Jersey Devils andremålvakt.

Är det inte lite konstigt? Milt sagt.

Sergej Bobrovskij såldes inte, vilket innebär att Kinkaid närmast skaffades för att agera backup istället för något svajiga Joonas Korpisalo. Alternativt försökte Columbus göra sig av med Korpisalo, men misslyckades.

Joonas Korpisalo.
Joonas Korpisalo inte längre en given backup i Columbus. Joonas Korpisalo. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Joonas Korpisalo

Kinkaid kom ändå billigt (kostade endast ett val i den femte draft-omgången om tre år och har en lön på 1,25 miljoner). Han är dessutom en RFA i sommar.

Utgångsläget är ändå det att Bobrovskij sticker i juli så kanske Kekäläinen ville säkerställa att klubben skulle ha två konkurrenskraftiga målvakter nästa säsong?

Ändå konstigt.

Men Kekäläinen var inte klar. Med en halvtimme på klockan skeppade han in Rangers-backen Adam McQuaid för ett val i den fjärde och sjunde rundan i draften. Billigt, igen, men den här gången en veteranback som definitivt kan bära ett strå till stacken i slutspelet.

Två tummar upp för den värvningen.

Största vinnaren? Största förloraren?

Hur inverkade de sista spelaffärerna på maktfördelningen i ligan då? Inte hemskt mycket i öst.

Tampa Bay är fortfarande – också utan Rasmus Ristolainen – laget att slå. För Columbus del innebär storshoppandet närmast att man är all in i en division som är allt annat än huggen i sten.

Hur långt det kan bära? Oerhört svårt att säga. Som Washington Capitals visade i fjol handlar det i slutändan bara om att hitta sin ”flow” i rätt tid. Även om Columbus nu har en bättre bredd i truppen finns det inga garantier för att spelet klaffar tillräckligt bra i oerhört jämna matchserier.

Men då Panarin och Bobrovskij uppenbarligen har bestämt sig för att lämna hade Kekäläinen inte helt ärligt talat hemskt många andra val.

I väst blir kampen som sagt intressant. Inte minst i Central-divisionen. Men maktfördelningen är fortfarande sig lik: Nashville och Winnipeg är de absoluta förhandsfavoriterna.

I Pacific-divisionen såg Vegas Golden Knights i sin tur till att förstärka med tranferfönstrets kanske tyngsta namn – Mark Stone. Priset var högt (Erik Brännström, Oscar Lindberg och ett val i andra omgången enligt preliminära uppgifter) men högst antagligen värt det.

Före Vegas kap hade San Jose nämligen hunnit rusta upp med svenske Gustav Nyquist från Detroit.

Slutspelsvåren i väst kommer att bli oerhört spännande.

Norsk-svenska tårarna i fokus

I hettan av alla transfernyheter är det ändå viktigt att hålla saker och ting i rätt perspektiv.

Mats Zuccarello och Henrik Lundqvist påminde oss alla om att deadline-dagen kan vara oerhört rå för de involverade spelarna.

Norsken Zuccarello såldes till Dallas och då Lundqvist frågades om hur han kände efter nyheten kunde han inte stoppa tårarna.

– Förlåt, jag kan inte tala om det, sade Lundqvist om sin mångårige lagkamrat.

VG visade sedan videoklippet på intervjun för Zuccarello.

– Det är verkligen snällt att han uppskattar mig. Jag uppskattar honom också.

– Det är många i New York som jag har fått en unik vänskap till. Det var väldigt tråkigt och det blev några tårar, säger Zuccarello till tidningen.

Sist och slutligen handlar det ändå om människoöden. Riktiga personers riktiga liv. Något som Columbus GM Jarmo Kekäläinen också poängterade för The Athletic inför deadline-kaoset.

– Den största missuppfattningen om händelserna bakom kulisserna är att vi skulle sitta här och auktionera bort spelare så fort vi bara hinner. Det här är människor vi bryr oss om.

Ps. Priset för kvällens kortaste resa går till Derick Brassard. Centern hann göra 10 matcher för Florida innan han strax innan bortamatchen mot Colorado trejdades… till Colorado. Mitt under Floridas morgonträningspass… i Avalanches hemmahall.