Hoppa till huvudinnehåll

Blå framtids ledamöter vänder vårdreformen ryggen - riksdagsgruppen i extra möte på tisdag

Illustrerande bild av Oinonen och Saarakkala
Illustrerande bild av Oinonen och Saarakkala Valfrihet av social- och hälsotjänster

Två riksdagsledamöter från Blå framtid sällar sig till dem som inte tror på social- och hälsovårdsreformen under den här valperioden.

På måndagen meddelade riksdagsledamot Vesa-Matti Saarakkala (Blå) att han tror att hela reformen måste skjutas upp till nästa valperiod.

Enligt Saarakkala är de ändringar som måste göras så många, att utskottet omöjligt hinner behandla saken på en dryg vecka. Han tror inte det kommer att bli någon omröstning i vare sig utskottet eller stora salen.

Saarakkala uppger att han drog sina slutsatser under helgen, sedan han fördjupat sig i grundlagsutskottets utlåtande.

- Så länge valfrihetselementet ingår i reformen, kommer man inte i mål i tid. Varken veckor eller månader räcker till, lyder hans slutsats.

Notifikationen viktig för Oinonen

Senare på måndagen hördes fler kritiska röster inom Blå framtid. Pentti Oinonen meddelade, enligt Iltalehti, att han inte kommer att rösta för vårdreformen om den kommer till stora salen.

Pentti Oinonen
Pentti Oinonen Pentti Oinonen Bild: Yle sannfinländare

Orsaken till Oinonens beslut är regeringens ovilja att testa vårdreformen i EU-kommissionen - det vill säga att göra en så kallad notifikation till EU.

Hela projektet är på hälft, säger han. Vi har avancerat med giraffsteg då vi borde har trippat framåt med små steg - som sparvar, säger Oinonen.

Blå framtid kallade samman riksdagsgruppen

Blå framtid har sammankallat ett extra gruppmöte i morgon bitti klockan 9.30.

Enligt riksdagsgruppens ordförande Simon Elo visar diskussionen om vårdreformen som nu pågår i offentligheten att det finns behov för gruppen att gå igenom läget.

Tidigare i dag försäkrade Elo för Yle att Blå framtid fortsättningsvis står bakom vårdreformen. Enligt Elo spelar ministeriets förslag ”bland annat om valfriheten” en avgörande roll när de blå ska ta ställning till vårdreformen.

- Saarakkalas slutsats har varit personlig, och vi måste komma ihåg att de inom Samlingspartiet har avvikit ännu mer, säger han.
Elo vill inte ta ställning till om Saarakkalas utspel gör tråden vårdreformen hänger på ännu skörare än tidigare.

Reformen skulle falla i riksdagen

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott började på måndag förmiddag utarbeta det egentliga betänkandet om vårdreformen. Arbetet ska fortsätta på tisdag.

Oinonens och Saarakkalas besked ökar risken för att hela reformen faller för den här gången, och både Centern och Samlingspartiet har reagerat på avhoppen.

Centerns riksdagsgruppsordförande Antti Kaikkonen twittrar att han önskar social- och hälsovårdsutskottet arbetsro - trots all uppståndelse.

Hoppa över Twitterpostning

Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen säger till Ilta-Sanomat att han är arg över Saarakkalas utspel. Nu mäts nog vems nerver som håller då det gäller att förnya den finländska vården, säger han.

I riksdagen väger det extremt jämnt mellan reformens förespråkare och motståndare. Om ärendet trots allt går till omröstning i stora salen, skulle i detta nu 101 ledamöter - inklusive Saarakkala och Oinonen - rösta mot den, och 98 ledamöter stöda den.

Samlingspartiet och Centern har kopplat samman landskapsreformen och valfriheten inom vården politiskt - och har meddelat att utan det ena blir det andra inte heller av.

Utöver Saarakkala och Oinonen har också andra riksdagsledamöter från regeringspartierna sagt att de inte kommer att stöda reformen. Det är frågan om samlingspartiets Elina Lepomäki och Susanna Koski. Även Liike Nyt-rörelsens Hjallis Harkimo och Maria Lohela är kritiska till reformen.

Artikeln uppdaterades 25.2.2019 klockan 19:55 med vilka andra riksdagsledamöter som har ställt sig kritiska till reformen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes