Hoppa till huvudinnehåll

Mikael lät nätbedragare ta kontroll över hans dator – 200 000 euro är nu borta

Nätbedragare (illustration)
Nätbedragare (illustration) Bild: Yle/Miro Johansson bedrägeri,nätbedrägeri

Centralkriminalpolisen varnar finländare för att skicka pengar till okända personer på nätet. Tiotals personer har under det senaste halvåret lurats att flytta över stora belopp till bedragare i avancerade placeringsbedrägerier, som håller på att bli allt mer aktiva.

Den första kontakten sker på engelska via Facebook av en man som presenterar sig som Peter. Han länkar till ett företags webbsidor där man kan placera pengar. Sidorna ser proffsiga ut.

Peter berättar mycket om sig själv för att väcka förtroende. Han säger sig vara 35 år och gift, att han har ett 3-årigt barn, att familjen är väldigt viktig för honom och att han brukar vandra i naturen och rida på söndagarna.

Finländaren Mikael tycker att allt verkar vara som det ska och att det motsvarar vad han har läst om placeringsverksamhet. Han skickar över 250 euro, och kan sedan följa med när placeringen ökar i värde med tiotals euro varje dag.

Efter det placerar han ytterligare 5 000 euro, och får några "ränteutbetalningar" på cirka 200 euro.

Den utlovade placeringen är strålande och kommer att ge honom en möjlighet att få lite extra pengar för att kunna resa, bedömer han.

Problemet är bara att det inte stämmer. Mikael har utan att inse det råkat ut för ett nytt slags placeringsbedrägeri via nätet. Det här framkommer av uppgifter från Centralkriminalpolisen.

Och han är inte ensam – minst 60 andra finländare befinner sig i en liknande situation, enligt polisen.

Det börjar ofta med att en engelskspråkig person ringer upp och erbjuder en “lukrativ placering”. Samtalet kan till exempel komma från ett brittiskt eller finländskt nummer. Eller så kan kontakten ske via sociala medier, såsom i Mikaels fall.

Bedragarna har gett ett trovärdigt intryck med hjälp av falska och missvisande artiklar, reklam, fina webbsidor och övertygande försäljningsargument. Dessutom har man hänvisat till trendiga virtuella valutor.

– Om offret börjar svara på gärningsmannens frågor, så ökar ofta takten. Det kan kännas påtryckande, kommenterar överinspektör Christian Jämsén på Centralkriminalpolisen.

Christian Jämsén
Christian Jämsén Christian Jämsén Bild: Yle/Niklas Fagerström porträtt,Christian Jämsén

Finländare har sammanlagt flyttat över miljontals euro till bedragarna bara sedan i höstas.

– Sådana här placeringsbedrägerier pågår för tillfället väldigt aktivt. Polisen uppskattar försiktigt att minst två miljoner euro har överförts till brottslingarna under de senaste tre månaderna. Nu rör det sig om minst en miljon i månaden.

Exempel på ett investeringsbedrägeri.
Exempel på ett placeringsbedrägeri. Exempel på ett investeringsbedrägeri. Bild: Centralkriminalpolisen Investeringsbedrägeri

Enskilda personer har kunnat bli av med hundratals tusen euro.

Det är främst äldre personer som har gått på bedrägerierna, men bland offren finns också personer födda på 1980- och 1990-talet.

Under det senaste halvåret har tiotals personer gjort polisanmälan om att de har råkat ut för ett sådant här bedrägeri, men polisen tror att mörkertalet är stort – bland annat eftersom det kan vara genant att medge att man blivit lurad.

Banker har i flera fall varnat de drabbade kunderna om suspekta transaktioner men de drabbade har inte alltid trott på varningarna, och har fortsatt flytta över pengar till påstådda placeringar.

Mikael blev till exempel varnad två gånger, men han fortsatte placera med hjälp av Peter trots det, uppger Centralkriminalpolisen.

Fjärrstyrningsprogram

I mer än hälften av de fall som har kommit till polisens kännedom under det senaste året har de drabbade gått med på att installera ett program som gör det möjligt att styra ens dator på distans.

– Det som är kännetäcknande för de här bedrägerierna är att de har genomförts som “full service”-bedrägerier, där brottslingen har erbjudit sig att genom det här fjärrskrivbordsprogrammet genomföra alla transaktioner, så att offret inte behöver fundera på vad som händer.

I samma veva har bedragarna också fått tillgång till personens nätbank.

– Man har kunnat styra användarens nätbank på distans och också vid behov be om bankkoderna, och i de flesta fall där bedrägeriet har lyckats så har också offret gett bankkoderna.

Jämsén betonar att man under inga omständigheter ska gå med på att installera ett sådant här datorprogram som en utomstående okänd person rekommenderar.

Pengarna har flyttats utomlands – ofta till konton i Storbritannien eller på Cypern. Det är troligen bara det första steget i en mängd överflyttningar mellan olika länder, för att göra pengarna svåra eller omöjliga att spåra.

Lån och snabblån

Också finländare med bara lite pengar att placera har drabbats.

– Om personen i fråga inte har haft pengar att placera så har bedragarna instruerat och berättat om hur man kan ta lån, kommenterar Jämsén.

Det kan handla om allt från lån hos vanliga banker, till snabblån. Eller så har man ansökt om höjd kreditgräns på offrets kreditkort.

Finländaren Mikael valde till exempel att ta flera lån för att kunna placeraa ännu mer pengar än de 5 250 euro han först överförde.

Bedragaren Peter berättade nämligen för Mikael att han var en särskilt viktig kund, och att han får 6 000 euro i månaden på kontot om han tar lån på 200 000 euro och placerar det. Det motsvarar en årlig ränta på 36 procent.

Mikael blev smickrad och gick med på förslaget.

Peter skickade en länk till Mikael via vilken han kunde ladda ned ett populärt fjärrstyrningsprogram. Mikael förstod inte varför Peter skulle få tillgång till datorn, men lät honom ta kontrollen.

Bedragaren började genast ansöka om och lyfta flera lån i Mikaels namn.

Mikael hängde inte med i svängarna men gav ändå de basuppgifter som behövdes för lånen, berättar Centralkriminalpolisen.

Peter instruerade detaljerat vad som skulle skrivas i ansökningarna, till exempel att det var frågan om renoveringslån och inte ett placeringslån, för att det inte skulle granskas alltför noggrant av banken.

Överföringar utomlands

De pengar offren har på kontot flyttas sedan snabbt vidare till andra länder.

Centralkriminalpolisen utreder nu tillsammans med Europol möjligheten till internationellt samarbete för att försöka spåra pengarna i de aktuella bedrägerifallen.

Bara cirka en procent av de belopp som finländare har skickat till bedragarna har hittills kunnat fås tillbaka, uppskattar polisen.

Inte heller finländaren Mikael har veterligen fått tillbaka sina pengar än. Efter att det hade överförts cirka 200 000 euro från hans konto så gick det inte längre att nå bedragaren Peter.

Allt som allt hade det i Mikaels namn lyfts 16 lån på 5 000 – 50 000 euro.

Överinspektör Christian Jämsén betonar att det gäller att vara noggrann med sina pengar på nätet.

– Först och främst så lönar det sig inte att göra placeringar genom personer och bolag man inte känner till och som man inte kan vara väldigt säker på att är trovärdiga. Och för det andra: Om placeringen låter för bra för att vara sann, så är den antagligen inte sann.

Finländaren Mikael heter egentligen något annat.

Om du råkar ut för ett placeringsbedrägeri

  • Ju snabbare du anmäler bedrägeriet till banken och polisen desto större chans finns det att stoppa transaktionerna och kanske få tillbaka en del av pengarna.
  • Om fallet är väldigt färskt lönar det sig att göra en brottsanmälan direkt till den lokala polisinrättningen (fysisk närvaro).
  • Om det har gått minst några dagar sedan bedrägeriet räcker det med en polisanmälan via nätet.
  • Om bedrägeriet har genomförts med hjälp av ett fjärrstyrningsprogram är det skäl att stänga av datorn, koppla bort den från internet och inte använda den tills fallet är polisanmält och polisen har tagit de möjliga bevisen tillvara. Då du polisanmäler är det bra att meddela att det finns möjligt bevismaterial på datorn.

Källa: Centralkriminalpolisen