Hoppa till huvudinnehåll

"Tigrar drogas och får tänder och klor utdragna för att det ska vara säkert för turister" - tänk på vad du betalar för under semesterresan

En giraff på ett zoo.
En giraff på ett zoo. Bild: EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI POLAND OUT giraff

En resa till Afrika eller Asien kan bjuda på flera upplevelser där man får se många vilda djur och till och med komma tillräckligt nära för att röra dem.

Djurälskare har länge sökt efter sätt att interagera med vilda djur under semestern.

Alla upplevelser är ändå inte säkra för vare sig djur eller människor.

Aktiviteter som tidigare ansågs vara harmlösa, som späckhuggarföreställningar eller att simma med delfiner, kan till och med vara dödliga för djuren.

Om man till exempel i Thailand besöker ett tempel som kryllar av apor är det viktigt att komma ihåg att dessa djur är vilda och i många fall inte heller övervakade på samma sätt som i en djurpark.

Farligt att mata vilda djur

Apor som inte matas regelbundet kan bli aggressiva och det är inte ovanligt att apor stjäl saker direkt från turisters väskor.

Lise-Lott Alsenius jobbar för organisationen World Animal Protection och enligt henne är det farligt att mata vilda djur.

– De ska inte vänjas vid människor, de klarar sig bättre om de är rädda för oss. Vilda djur ska vara kvar i det vilda så långt det går.

Apor kan dessutom sprida rabies. Sjukdomen är nästan alltid dödlig, om man inte vidtar åtgärder direkt när man blivit smittoutsatt.

Apina kiipeää sademetsän puussa.
Apor är roliga att titta på, men mata dem inte. Apina kiipeää sademetsän puussa. Bild: Yle/ Jussi Mankkinen apor,träd,klättring,Regnskog

Det är inte bara apor som sprider rabies. Hundar, katter och till och med råttor kan sprida sjukdomen.

– Om någon vill ha en donation eller liknande för att man ska få mata vilda djur eller liknande så kan det hända att man bidrar till olaglig djurhandel, säger Alsenius.

Att klappa hemlösa och vilda djur är annars också en dålig idé. Ofta är hemlösa djur rädda för människor och kan bitas eller klösas. Katter kan också sprida infektionssjukdomen kattklössjuka.

Använd förnuftet

Kattklössjukan är en infektionssjukdom som är vanligast hos barn som blivit bitna eller klösta av en katt. Sjukdomen är ovanlig i Europa men rätt så vanlig i fuktiga klimat.

Alsenius tycker att var och en måste använda sunt förnuft.

– Man måste väl låta samvetet styra. Om man vill hjälpa kan man ju också donera en slant till någon lokal djurskyddsförening. Många hotell betalar till exempel någon djurskyddsförening för att de ska mata de hemlösa djuren i närheten.

En orangutang från Sumatra
Djur tas från sina mammor som små och plågas för att bli lydiga. En orangutang från Sumatra Bild: EPA/Ron Magill apa

Det är inte bara människor som utsätts för fara. I vissa fall tar skötarna inte tillräckligt bra hand om djuren.

Smärta ger lydnad

Ofta dödas mammorna och ungarna tränas med bestialiska metoder. Av fruktan för smärta agerar vilda djur på ett sätt som strider emot deras natur.

– Man kan betala för att få ta ett foto med ett sött djur. De djuren är ofta tagna från det vilda. Tigrar, som är väldigt populära, drogas och får både tänder och klor utdragna för att det ska vara säkert för turister.

Elefantridturer är också skadliga för djuret. Ofta krossas elefanterna mentalt för att människor ska kunna rida på dem.

– Elefantungar tas från sina mammor och plågas i flera dagar för att deras psyke ska brytas ner.

- Skötare måste dessutom använda sig av elefantkrokar och de sticker djuren på ställen där det gör ont för att de ska lyda. Då låter de människor rida på dem för att de inte har något val.

Tourists ride on elephants as they go on the first trip of the tourist season at the Pobitora Wildlife Sanctuary, about 50 km from Guwahati city, India, 02 November 2013. The Assam Forest Department has reopened Pobitora Wildlife Sanctuary for tourists fr
Elefanter tål mindre packning än man skulle tro. Tourists ride on elephants as they go on the first trip of the tourist season at the Pobitora Wildlife Sanctuary, about 50 km from Guwahati city, India, 02 November 2013. The Assam Forest Department has reopened Pobitora Wildlife Sanctuary for tourists fr Bild: EPA/STR elefant

Ridturerna dag ut och dag in kan dessutom ha en negativ effekt på elefanternas rygg.

– Elefanter tål inte så mycket last som man skulle tro. Vi har sett många elefanter vars ryggrad har sjunkit ihop så att de blir u-formade. Dessutom tar elefanter skada av att stå på betong och de blir stressade av trafiken runt dem.

Det är inte heller ovanligt att papegojor, som används för att ta fotografier med, sliter loss sina egna fjädrar utav stress och nervositet.

En blå papegoja tittar in i kameran.
Papegojor rycker ut sina fjädrar när de är stressade. En blå papegoja tittar in i kameran. Bild: Yle högholmen

Ofta utnyttjas djuren timme efter timme, dag efter dag och stressas till slut ihjäl. Då ersätts de med ett nytt djur som rövats från det vilda.

– De flesta människor som betalar för dessa attraktioner älskar djur. Alltid förstår man inte att det handlar om djurplågeri.

Tala med barnen

På många håll finns det reservat där djur har räddats från obarmhärtiga ställen, som cirkusar eller liknande. Alsenius säger att man måste kolla upp vilka ställen som faktiskt är ansvarsfulla reservat.

– En bra tumregel är att reservat som låter människor röra, krama eller klappa djuren är dåliga. Vilda djur mår inte bra av att bli rörda av andra än sina skötare.

Leijonia Nairobin kansallispuistossa.
Djur som får leva i det vilda får själva bestämma hur nära de vill komma. Leijonia Nairobin kansallispuistossa. Bild: Toni Määttä / Yle lejon,nationalparker,Nairobi,Safari

Det är också en bra idé att diskutera med sina barn så att det förstår att det handlar om vilda djur.

– Man kan berätta för barnen att det handlar om djurplågeri och fråga om de vill vara med och betala för det. I stället kan man ta med dem på en attraktion där man får se djur i det vilda.

Alsenius säger också att safari är ett jättebra sätt att se djur.

– Då får djuren själva bestämma hur nära de vill komma. Det är optimalt både för människor och djuren.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur