Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren Matti Haavisto är trots den blytunga inledningen optimistisk inför tisdagen: "Jag tror starkt på att Krista kämpar om medaljer"

Krista Pärmäkoski i lördagens skiathlonlopp.
Krista Pärmäkoski i lördagens skiathlonlopp. Krista Pärmäkoski i lördagens skiathlonlopp. Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI/AOP Krista Pärmäkoski

Finland har inte fått den start på skid-VM som man hoppats på. Under VM:s andra vecka ligger pressen och medaljförhoppningarna i stor utsträckning på Iivo Niskanens och Krista Pärmäkoskis axlar.

Först ut är Pärmäkoski som på tisdag tävlar i 10 kilometer med klassisk teknik.

Matti Haavisto fungerar både som chefstränare för det finska laget och som Pärmäkoskis personliga tränare.

– Krista var inte belåten med sin insats i den klassiska skiathlondelen och grämde sig över skidvalet. I lagsprinten kändes och såg det bättre ut, säger han till Yle Urheilu.

– Alla idrottare har siktat på att nå formtoppen till VM. Marginalerna är oerhört små. Som Kristas personliga tränare kan jag inte påstå att formen skulle vara sämre än i exempelvis januari. Jag tror starkt på att Krista kämpar om medaljer.

"Det går inte att säga hur mycket sjukdomen har påverkat"

Kerttu Niskanen har varit sjuk och det är fortfarande inte spikat att hon på tisdag kan göra sin Seefelddebut. Det definitiva beslutet fattas på morgonen.

– Kerttu är på bättringsvägen och ger sig ut i spåret på eftermiddagen.

– För en vecka sedan vann Kerttu världscuptävlingen i Cogne på samma sträcka. Det går inte att säga hur mycket sjukdomen har påverkat henne. Det ser vi i morgon.

Haavisto hoppas att samtliga fyra finländare kan ta en plats i topp-20. Förutom Pärmäkoski och Niskanen deltar även Johanna Matintalo och Laura Mononen. Anne Kyllönen är reserv om Niskanen tvingas kasta in handduken.

Damernas tävling i 10 kilometer med klassisk teknik startar på tisdag klockan 16.00 och sänds i TV2 och på Arenan med svenskspråkigt referat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport