Hoppa till huvudinnehåll

Valvira är inte nöjd med Esperis utredning om Ulrikahemmet – kräver tilläggsinformation

Två ben, en person som går i en korridor vid ett äldreboende.
Arkivbild. Två ben, en person som går i en korridor vid ett äldreboende. Bild: Amanda Vikman/Yle sjukvård,almahemmet

Tillsynsmyndigheten Valvira kommer att begära ytterligare utredningar av Esperi Care om verksamheten vid vårdhemmet Ulrika i Kristinestad.

Förra veckan fick Valvira in en första utredning av verksamheten, men man anser att den inte är tillräcklig. Inom de närmaste dagarna kommer Valvira att begära ytterligare utredningar av Esperi Care.

- Vi vill få in mer information innan vi fattar ett beslut om när Esperi Care igen kan ta över verksamheten vid Ulrika-hemmet, säger juristen Reija Kauppi.

Esperi Cares distriktchef Kimmo Karvonen, säger att Valviras begäran efter tilläggsinformation är helt normalt förfarande och att de varit i aktiv kontakt med Valvira.

- Vi har redan i utredningen sagt att vi gärna ger de ytterligare förtydliganden som behövs, säger Karvonen.

Esperis mål är att ta över Ulrikahemmet igen

Karvonen säger att deras mål är att Esperi ska ta över verksamheten vid Ulrikahemmet igen.

- Vi har frågat Valvira om vägledning för när och hur verksamheten kan föras tillbaka till Esperi. Annars har inte tidtabellen behandlats, men vi kommer diskutera saken senare tillsammans med Valvira och Kristinestad.

Vilken info som saknades i utredningen och när den ska vara klar känner Karvonen inte till i nuläget, eftersom de ännu väntar på närmare information från Valvira.

Säkerheten kunde inte garanteras

Valvira bestämde i slutet av januari att verksamheten på vårdhemmet Ulrika omedelbart avbryts, eftersom klientsäkerheten inte kunde garanteras.

Flera allvarliga missförhållanden hade uppdagats på vårdhemmet och staden Kristinestad fick i stället ta över. Staden lade in egen personal och senare meddelade Regionförvaltningsverket att klientsäkerheten igen var säkerställd.

Två begäranden av utredning har också lämnats in till polisen angående vårdbolagets verksamhet.

Artikeln uppdaterad 25.2 19:35 med kommentarer från Kimmo Karvonen, Esperi Cares distriktchef.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten