Hoppa till huvudinnehåll

Blå framtid funderar på vårdreformen - kommer vi att se fler avhopp?

Simon Elo
Simon Elo Bild: Lehtikuva Simon Elo

Regeringspartiet Blå framtids riksdagsgrupp sitter samlad för att dryfta sin inställning till social- och hälsovårdsreformen efter gårdagens besked om att två riksdagsledamöter från Blå framtid inte kommer att rösta för reformen i en eventuell omröstning i stora salen.

Det var Vesa-Matti Saarakkala och senare också Pentti Oinonen som vände vårdreformen ryggen.

Saarakkala sade att han inte skulle kunna rösta för valfriheten i reformen, medan Oinonen ansåg att den uteblivna EU-notifikationen var ett problem.

Ingendera trodde att riksdagens social- och hälsovårdsutskott skulle hinna behandla det lagpaket som hänför sig till reformen under den här valperioden. De öppna frågorna är svåra och många, hette det.

Saarakkalas och Oinonens partikollega Martti Mölsä tror inte heller att utskottet hinner behandla lagarna i tid, men han har inte meddelat hur han skulle rösta.

Gruppledaren Simon Elo var förtegen när han gick till mötet i morse. På frågan om läget är kaotiskt svarade han att det inte är mer kaotiskt än i Samlingspartiet för närvarande.

Samtidigt har social- och hälsovårdsutskottet fortsatt att behandla vårdlagarna. Mötet inleddes i morse.

Social- och hälsovårdsministeriets avdelningschef Kirsi Varhila uppger för sin del i dag att regeringens genmäle till grundlagsutskottet börjar bli klart.

Läs mera:

Blå framtids ledamöter vänder vårdreformen ryggen - riksdagsgruppen i extra möte på tisdag

Riksdagsledamot Vesa-Matti Saarakkala (Blå) sällar sig till kritikerna av social- och hälsovårdsreformen. Han anser att bestämmelserna om valfrihet är ogenomförbara, och tror att hela reformen måste skjutas upp till nästa valperiod.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes