Hoppa till huvudinnehåll

Den ryske mannen som greps vid Airiston Helmi-razzian släpps efter fem månader

Företaget Airiston helmis fastighet i Ybbärsnäs, Pargas.
Företaget Airiston helmis fastighet i Ybbärsnäs, Pargas. Bild: Ari Welling / Yle Ybbersnäs,airiston helmi

Den ryske man som suttit häktad i Airiston Helmi-utredningen blev frigiven på tisdag. Enligt Centralkriminalpolisen finns det inte längre skäl att hålla honom i häkte.

Det var i september i fjol som polisen gjorde en omfattande razzia mot aktiebolaget Airiston Helmis fastigheter i Pargas. Mannen, som är rysk medborgare och tidigare styrelsemedlem i företaget, har suttit häktad sedan dess.

Häktningen är en del av en större ekobrottshärva. Den 37-årige mannen misstänks för grovt skattebedrägeri och grov penningtvätt. Han är fortfarande misstänkt, men polisen säger att det inte längre finns förutsättningar för häktning.

– Enligt polisen finns det inte längre förutsättningar för häktningen, eftersom förundersökningen kommer att bli långvarig. Mannen frigavs i dag, men är fortfarande misstänkt för brott, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Tomi Taskila enligt ett pressmeddelande.

Frigivningen motiveras med att förundersökningen kommer att pågå en lång tid.

Ytterligare en rysk man i bakgrunden

Förundersökningen mot Airiston Helmi gäller utöver grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri även grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri. Polisen misstänker att det i bolaget betalats ut 2,8 miljoner euro i svarta löner.

En annan häktad, som är medborgare i Estland, har släppts redan tidigare.

Den nu frigivne ryske mannen är en annan person än den ryske affärsman, som står bakom bolaget. De 3,5 miljoner euro i kontanter som konfiskerades i Airiston Helmis lokaler härrör från affärsmannens eget konto, uppger hans rådgivare, juris doktor Kari Uoti, till nyhetsbyrån STT.

Den andre ryssen, som enligt Uoti är god för tiotals miljoner, har inte varit häktad i något skede av utredningen.

210 terabyte

Under den ovanligt stora utredningenhar polisen också kopierat 210 terabyte data från apparater och servrar som beslagtogs i samband med husrannsakan.

– Vi beräknar att vi har kvar att kopiera högst omkring 70 terabytes, mängden preciseras i takt med att kopieringen framskrider. Materialet består bland annat av videofilmer, fotografier och dokument, säger Taskila i pressmeddelandet.

Största delen av materialet är skrivet på främmande språk och Centralkriminalpolisen har för genomgången fått handräckning av Skyddspolisen och Försvarsmakten. Dessutom har samarbetet med Skatteförvaltningen varit intensivt, skriver polisen.

Uppdatering 26.2.2019 kl. 14.36: Artikeln uppdaterad med flera uppgifter från polisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland