Hoppa till huvudinnehåll

En farlig situation i Åbo har lett till nya evakueringsplaner för alla flygplatser i hela landet – nu ska alla passagerare hinna ut på 90 sekunder

Finavias flaggor på rad.
Finavias flaggor på rad. Bild: YLE/Sofi Nordmyr finavia

Finavia uppdaterar evakuerings- och räddningsplanerna för alla flygplatser i Finland, skriver Lännen Media.

Bakom förändringen står en farosituation som uppstod på flygplatsen i Åbo i december 2017 då ett flygplan från Helsingfors till Göteborg tvingades nödlanda på grund av rökbildning.

Olycksutredningscentralen gick efteråt ut med rekommendationen att evakueringsplanerna på alla flygplatser skulle uppdateras.

Finavias riskhanteringschef Juha-Pekka Pystynen är nu säker på att planerna på de olika flygfälten nu stämmer överens med varandra.

Pystynen berättar att alla de finska flygplatserna granskats efter Olycksutredningscentralens rekommendationer och att man bland annat kartlagt alla transportföretag i flygplatsernas närområde.

I samband med förändringen har fokus har legat på att snabbt få passagerarna ut ur flygplanet och transportera bort dem från olycksplatsen. Finavia meddelar att alla passagerare ska kunna evakueras ur ett flygplan på 90 sekunder i och med de uppdaterade räddningsplanerna.

Källor. Lännen Media

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes