Hoppa till huvudinnehåll

Hur ska Finlands stafettlag se ut – frågetecknen fler efter den klassiska tian

Kerttu Niskanen åker skidor på 10 kilometer klassiskt i VM i Seefeld.
Finns det plats för Kerttu Niskanen i Finlands stafettlag i Seefeld? Kerttu Niskanen åker skidor på 10 kilometer klassiskt i VM i Seefeld. Bild: Lehtikuva Kerttu Niskanen

Förhoppningen var att 10 kilometer klassiskt skulle ge svar på frågan vilka fyra finländska damer som borde tävla i stafetten på torsdag. I stället blev laguttagningen bara ännu mer komplicerad.

Vid lunchtid på onsdag kommer den finländska landslagstränaren Matti Haavisto att berätta vad han kommit fram till. Hur ser Finlands kvartett som ska försöka vinna en VM-medalj i stafett ut?

– Nu ska vi fundera över vem som åker klassiskt och vem som åker fritt, sade Haavisto till medierna efter 10 kilometerstävlingen i Seefeld.

En tävling där Krista Pärmäkoski visade utmärkt form i klassisk stil med sin fjärde plats.

Däremot är Kerttu Niskanen på nytt en bra bit från storformen. Efter sjukdomen som stoppade hennes medverkan i söndagens lagsprint fick Niskanen nöja sig med en 22:a plats på 10 kilometer, sämst av de fyra finländska åkarna.

Fäller sjukdomen Niskanen?

En relevant fråga är om Niskanen samtidigt tappade sin plats i stafettlaget, då Laura Mononen åkte betydligt bättre och blev fjortonde. Men går det faktiskt för ett lag som desperat försöker hålla sig med i medaljkampen att helt peta en åkare som för bara en dryg vecka sedan vann en världscuptävling, då Niskanen var etta i VM-genrepet i Cogne?

Samtidigt vore det brutalt att fälla Laura Mononen från laget, efter att hon i bägge de individuella starterna i Seefeld varit näst bästa finländare efter Pärmäkoski, och på tian bland annat slog Sveriges Ebba Andersson, Norges Heidi Weng och USA:s Jessica Diggins.

Ett alternativ är därför att låta Mononen och Niskanen köra varsin klassisk etapp, och flytta över Krista Pärmäkoski på en fristilssträcka. Men hur komponeras laget i så fall på de fria etapperna, då rutinerade Riitta-Liisa Roponen gjort en fin säsong i fritt och VM-debutanten Eveliina Piippo svarat för utmärkta ankarsträckor i världscupen tidigare i vinter.

Huvudalternativen Haavisto har att bolla med kan gott vara följande:

Mononen–Pärmäkoski–Roponen–Piippo

Grundtipset, de i veckan mest formstarka åkarna med ett upplägg som fungerat i världscupen.

Niskanen–Pärmäkoski–Roponen–Piippo

Niskanen på en kanondag har större potential än Mononen, finns det tecken på att hon kan göra en suverän femkilometersetapp?

Mononen–Niskanen–Roponen–Pärmäkoski

Är Haavistos känsla att både Mononen och Niskanen kan stå för så fina klassiska etapper att laget blir starkast genom att peta unga Piippo och ge ankarrollen åt Pärmäkoski?

På onsdag får vi svar.

Hur skulle du komponera Finlands stafettlag?

Läs också

Nyligen publicerat - Sport