Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen redo att försvara sitt VM-guld – utser Bolsjunov till det största hotet

Närbild på Iivo Niskanen med alperna i Seefeld i bakgrunden.
Iivo Niskanen utstrålade självförtroende när han mötte medierna i Seefeld dagen innan 15 kilometerstävlingen. Närbild på Iivo Niskanen med alperna i Seefeld i bakgrunden. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Iivo Niskanen har effektivt skakat av sig de två medaljmissarna från den första VM-helgen och känner att allt är som det ska inför säsongens viktigaste tävling: onsdagens start på 15 kilometer. Den regerande världsmästaren förväntar sig att det svåraste motståndet kommer från Ryssland.

När Iivo Niskanen dagen innan intervallstartstävlingen på 15 kilometer klassiskt möter de finländska medierna i Seefeld tvekar han inte när det gäller att utse den tuffaste rivalen.

Mannen som för ett år sedan i OS i Pyeongchang slutade tvåa efter Niskanen på femmilen. Skidåkaren som redan vunnit två silver i VM i Seefeld. 22-åringen som har sex stortävlingsmedaljer, men ännu inget guld.

Aleksandr Bolsjunov, som i stor stil vann VM-genrepet i världscuptävlingen i Cogne veckan före VM.

– Bolsjunov hade ett ganska stort försprång i Cogne. Och han drog inte mycket i skiathlontävlingen här. Han borde vara i bra form. Men vi har haft så få intervallstarter i klassisk stil att det är svårt att säga. ”Bolsu” vann i Cogne och jag i Otepää, men jag skulle inte vara förvånad om det kom nya namn från Ryssland. Och varför inte (norrmannen Sjur) Röthe också, säger Niskanen till Yle.

"Lahtis hela karriärens huvudtävling"

De finländska medaljförväntningarna är hur som helst väldigt stora. Och Iivo Niskanen är inte rädd för trycket. Det var ännu större när han för två år sedan blev världsmästare på distansen.

– Lahtis var hela karriärens huvudtävling, en unik chans som bara kommer en gång. Då kunde jag hantera pressen, säger Niskanen.

VM-starten har präglats av otur för den största finländska skidstjärnan. I skiathlontävlingen i lördags blev Iivo Niskanen fyra efter att ha vurpat i starten av tävlingen. Och i lagsprinten i söndags krossades medaljdrömmarna när kollegan Ristomatti Hakola föll i den sista nedförsbacken.

– Skiathlontävlingen var fysiskt en prestation som jag var nöjd med. I lagsprinten var min egen insats svag och så föll ”Rise” dessutom så den dagen gick inte som planerat. Men det är onödigt att spekulera i om jag hade tagit medalj utan fallen. Nu har jag ingen medalj och så är det med den saken, säger Niskanen.

Närbild på glad Iivo Niskanen.
Närbild på glad Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

– Jag vet att allt inte alltid går som planerat. Det går inte att tänka på tidigare insatser, de kan man inte påverka längre. Jag har lyckats bra i stortävlingar tidigare

Sol och skugga och salt

En extra krydda inför 15 kilometerstävlingen ger de omväxlande vädermässiga förutsättningarna. Serviceteamen har en nyckelroll.

– Det kommer att vara intressanta förhållanden, det är ännu oklart till exempel hur banan kommer att saltas. Det finns partier som ligger i solen och såna som ligger i skugga, så utrustningen spelar en stor roll. Det är inte de tyngsta 15 kilometrarna, men det gäller att åka otroligt fort och känna sig fräsch i varje uppförsbacke. Samtidigt gäller det att spara krafter till slutskedet.

– Föret blir säkert liknande det som gällde i skiathlontävlingen. Vi har ett halvdussin skidpar som vi testar, alternativ finns. Det har också blivit varmare nätter här och det ändrar förutsättningarna. Det är viktigt att testa så mycket som möjligt hela tiden, berättar Niskanen för Yle.

De två senaste vintrarna har Iivo Niskanen vunnit sin huvudtävling för säsongen. För två år sedan blev det VM-guld på 15 kilometer, i fjol vann han OS-guld på femmilen. Alla chanser finns för ett nytt finländskt skidguld i år.

– Jag ser fram emot loppet. Jag är nöjd och ivrig inför starten. Det här har jag väntat på länge, säger Iivo Niskanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport