Hoppa till huvudinnehåll

Indien bombade i pakistanska Kashmir ‒ hotfullt läge mellan de två kärnvapenmakterna

Bybor går över en bro i dalen i Balakot där Indien utförde en flygräd i natt.
Bybor går över en bro i dalen i Balakot där Indien utförde en flygräd i natt. Bybor går över en bro i dalen i Balakot där Indien utförde en flygräd i natt. Bild: AFP / Lehtikuva kashmir,Pakistan,Indien

Indien har utfört en flygräd mot mål på den pakistanska sidan av Kashmir. Enligt Indien var attacken riktad mot ett terroristläger.

En indisk regeringskälla uppger att 300 extremister dödades i attacken mot träningslägret som drevs av islamiströrelsen Jaish-e-Mohammed (JeM).

Pakistan uppger däremot att ingen kom till skada i attacken och att de indiska planen flydde efter att Pakistanska stridsplan lyft för att möta hotet.

Terrordåd

Extremiströrelsen JeM har tagit på sig skulden för den blodiga självmordsattacken i indiska Kashmir den 14 februari. Minst 40 indiska soldater dödades i en bilbombsattack mot en av säkerhetsstyrkornas fordonskolonner.

Terrordådet har ökat spänningarna mellan de två kärnvapenmakterna Indien och Pakistan till bristningsgränsen.

Indien har hotat med vedergällningar för att attacken, och Pakistan har svarat att alla militära intrång kommer att besvaras.

Även om båda länderna vill undvika ett fullskaligt krig finns det risk för en ond cirkel av upptrappningar.

”Fristad åt JeM”

Indien anklagar Pakistan för att ge fristad åt JeM. Pakistan förnekar att man beskyddar den anti-indiska gruppen.

Den indiska regeringen uppger att beslutet om flygräden togs efter att man fått uppgifter om att Jaish-e-Mohammed planerade nya attacker.

‒ På grund av det överhängande hotet var den förebyggande attacken absolut nödvändig, sade det indiska utrikesministeriets statssekreterare Vijay Keshav Gokhale under ne presskonferens.

‒ Träningsläger som kan utbilda hundratals jihadister kan inte existera utan den pakistanska regeringens kännedom, tillade han.

Enligt Gokhale dödades ett stort antal extremister i attacken.

”Inga döda”

Pakistan uppger däremot att flygräden var ett misslyckande. Pakistanska stridsplan ska ha jagat bort de indiska flygen, som sedan släppte sina bomber i ett obebott skogsområde.

Den pakistanska militärtalesmannen generalmajor Asif Ghafoor uppgav på Twitter att det pakistanska flygvapnet reagerade snabbt och ingrep i tid. Han lade även ut några bilder på en bombkrater i vad som verkar vara ett skogsområde.

Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi uppmanade Indien att visa bättre förstånd. Han tillade att pakistanierna inte ska vara oroliga eftersom landets försvarsmakt står redo att besvara alla indiska attacker.

Bybor i dalen Balakot, där attacken inträffade, uppger att de hört fyra kraftiga explosioner och att en person skadats av bombsplitter.

Balakot ligger kring 50 kilometer från vad som i praktiken utgör gränsen mellan Indien och Pakistan i Kashmir. Båda länderna gör anspråk på hela Kashmir och två av de tre krigen mellan dem har utkämpats där.

Under den senaste tiden har det förekommit flera eldstrider mellan separatister och indiska styrkor i indiska Kashmir.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes