Hoppa till huvudinnehåll

Knivbråk i Jakobstad kunde ha slutat illa för Lucas - flera grova fall av misshandel under det senaste halvåret

Lucas Skrabb på gågatan i Jakobstad.
Lucas Skrabb på Gågatan i Jakobstad Lucas Skrabb på gågatan i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,knivhuggning,skrabb

I Jakobstad har det inträffat flera fall av grov misshandel under kort tid. För Lucas Skrabb kunde det ha gått riktigt illa då ett gräl med en annan person slutade i ett knivslagsmål.

Under det senaste halvåret har det inträffat flera fall av grov misshandel i Jakobstad. Det senaste fallet inträffade den 16 februari. Då kunde det ha gått illa för Lucas Skrabb.

Munhuggning blev knivhuggning

Lucas Skrabb berättar att han sent på natten gick in på en pizzeria vid gågatan tillsammans med sin ex-flickvän. Inne i pizzerian fanns en person som var avlägset bekant till Lucas och de satte sig och pratade. I något skede utvecklades det hela till munhuggning.

- I det skedet hade han redan sagt att han skulle ha livet av mig men jag tog det inte på allvar, säger Lucas Skrabb.

Enligt Lucas blev motparten utslängd från pizzerian och väntade på honom utanför på gågatan utanför pizzerian.

- Vi rök ihop, han tog fram kniven och försökte hugga mig i magen. Sedan högg han mig i benet och sprang iväg när vi fått kniven av honom.

Lucas säger att han inte minns så mycket av det som skedde, det mesta har återberättats för honom efteråt

Lucas Skrabb på Gågatan i Jakobstad
Lucas Skrabb. Lucas Skrabb på Gågatan i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,knivhuggning

- Jag minns bara att jag blödde på benet och att jag satt i ambulansen.

Videoinspelningar finns av det som skett

Det finns videoinspelningar av det som skett, dels inne i pizzerian men också utanför på gågatan. En bekant råkade komma förbi när slagsmålet var i full gång och filmade med mobilkamera det som hände på gågatan.

- Min ex-flickvän räddade nog livet på mig, hennes insats var avgörande för att avväpna honom.

I Lucas fall pågår ännu förundersökningen. En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp. Åtal ska väckas senast den 29 april.

Flera grova fall av misshandel inom ett halvt års tid

Lucas Skrabb är inte ensam om att ha råkat illa ut i centrum av Jakobstad den senaste tiden. Under det senaste halvåret har det inträffat tre andra fall av grov misshandel i Jakobstad.

I oktober skadades till exempel en man allvarligt då han misshandlades utanför Stadshotellet. Polisen sökte länge efter ögonvittnen. Två män är i nuläget misstänkta för grov misshandel och fallet går snart till åtalsprövning.

Enligt kriminalkommissarie Ove Storvall är det ändå trots fallen de senaste halvåren tryggt att röra sig i stadskärnan i Jakobstad.

- Det är klart att risken för att råka i trångmål ökar under sena nattimmar i helgerna men överlag har vi en relativt trygg stadskärna.

Enligt kriminalkommissarie Ove Storvall har fallen av rapporterade våldsbrott haft en nedåtgående trend under en längre period. Det här torde enligt honom också gälla för år 2018.

- Flera grova fall på öppen gata är exceptionellt. Jag skulle ändå säga att för gemene man är det lugnt att röra sig i stadskärnan också nattetid och under helger, säger Storvall.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten