Hoppa till huvudinnehåll

May backar om avtalslös brexit efter uppror i den egna regeringen

Storbritanniens premiärminister Theresa May
Storbritanniens premiärminister Theresa May Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May

Storbritanniens allt mer hårt trängda premiärminister Theresa May öppnar nu för att skjuta upp brexit.

May sade i dag till parlamentets underhus att omröstningen om hennes förslag till brexit-avtal ska hållas den 12 mars.

Samtidigt lovade hon att parlamentet i det fall att hennes avtalsförslag förkastas ska få rösta om Storbritannien ska lämna EU utan något avtal alls ‒ det vill säga en så kallad hård brexit.

Om parlamentet röstar nej till en hård brexit vill May ha en omröstning om att skjuta upp brexit. Enligt den nuvarande tidtabellen ska Storbritannien lämna EU den 29 mars, men det ser allt mer osannolikt ut.

May sade även att förhandlingarna med EU om ändringar i avtalsförslaget framskrider väl och att unionen på allvar försöker hitta en lösning som britterna kan godta.

Utesluter inget

Under debatten efter Mays tal undvek premiärministern att svara på frågan om hon kommer att förespråka att brexit flyttas framåt i det fall att hennes avtalsförslag förkastas. Hon upprepade även sin åsikt att avtalsförslaget är det enda sättet att undvika en hård brexit.

‒ En förlängning utesluter inte en avtalslös brexit. Det enda sättet att göra det är att upphäva artikel 50 ‒ vilket jag inte kommer att göra ‒ eller att enas om ett avtal, sade May.

Oppositionens reaktion på Mays löften var skeptisk. Labours partiledare Jeremy Corbyn anklagade May för att skjuta upp oundvikliga beslut. Corbyn sade att Mays politik är groteskt ansvarslös eftersom hennes avtalsförslag är dödsdömt.

‒ Det här är en medveten strategi för att låta klockan gå. Premiärministern lovar att uppnå något som hon vet är omöjligt att uppnå, sade han.

Splittrad regering

Mays konservativa regeringsparti är djupt splittrat i brexitfrågan och premiärministern har därför hittills inte lyckats skapa något ens i närheten av majoritet bakom sin politik.

Partiets högerflygel, de så kallade brexitörerna, vill se en snabb brexit helst med ett så tunt avtal som möjligt. För dem är en hård brexit inget spöke utan snarare en möjlighet att återskapa gammal brittisk storhet.

"Stort misstag"

Om brexit skjuts upp kommer det sannolikt att leda till ett ramaskri från högerkanten i Mays parti och regering.

Dagens löften om nya omröstningar fick ett kallt mottagande från högern.

‒ Om brexit skjuts upp som del av en komplott att stoppa brexit i des helhet, vilket jag misstänker, så är det det allvarligaste misstaget en politiker kan begå, sade brexitören Jacob Rees-Mogg till Sky News.

Samtidigt är partiets moderater skeptiska till hela brexit-processen. Merparten av dem motsatte sig utträdet inför folkomröstningen. De hoppas på att de framtida relationerna till unionen blir så nära som möjligt och fasar för de ekonomiska följderna av ett avtalslöst utträde. En del vill egentligen se en ny folkomröstning som upphäver hela utträdet.

Moderaterna anklagar May för att ha gett de radikala brexit-förespråkarna för stort inflytande över utträdesprocessen.

Under den senaste veckan har ett betydande antal ministrar och biträdande ministrar hotat avgå om May inte utesluter en hård brexit. Dagens löften är ett försök att avstyra det upproret.

Enligt brittiska medier uttryckte May under regeringsmötet tidigare i dag sin besvikelse över att ministrar kritiserat regeringens politik i offentligheten. Men samtidigt har hon inte råd att avsätta de inblandade ministrarna.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes